1. Pitanje broj: #33821

    Poštovani doktore,
    Moj otac ima 67 godina i dg: arrhtymia absoluta i cardiomyophatia atherosclerotica. Cor: akcija aritmična, dobro čujnih tonova, ss 2/6 na vrhu srca. Ta: 150/90. Ekg: fibrilacija pretkomora, sa f komora od 120/min. do 75/min., blok desne grane. Th: dilacor tab. 5/2, hemokvin plus ujutru i hemokvin 20mg uveče, lorista 50mg 1x1, yurinex tab, 2x 1mg 2dana, pa 1x1, sintrom po šemi (inr u granicama normale 2-3, redovno se proverava na 15 dana) i amiodaron 1x1 5/2. Sa ovom terapijom on se dobro oseća, ali je problem što je upotreba amiodarona dovela do povećanja digoksina koji je pre upotrebe leka bio 0.36, a sada posle pet meseci pod amiodaronom iznosi 2.17. Odstupanja ima i kod s-t3koji je 1.07 i s-tsh 4.56. Napominjem da od početka upotrebe amiodarona otac nema gušenje ni zamaranje, što je ranije bio slučaj dok je koristio verapamil ili proprafen. Molim Vas da mi odgovorite da li postoji neki lek koji bi mogao da smiri aritmiju a da ne umanji funkciju štitne žlezde, tačnije koja bi bila vaša preporuka za lečenje ovakvog slučaja, s obzirom da ni kardiolog ni endokrinolog nisu sigurni šta je u ovom slučaju najbolje rešenje, tj. da li od amiodarona moj otac ima više štete ili koristi?
    Unapred zahvalna Nataša.

    Odgovoreno: 18. 07. 2009.
    • Poštovana,
      Amiodaron je lek sa verovatno najviše nuspojava i sporednih efekata u kardiologiji, ali, veoma efikasan i korista u grupi pacijenata koji imaju srčanu slabost. Kod Vašeg oca jedina alternativa amiodaronu mogu biti beta blokatori koji se koriste u lečenju srčane slabosti (kao dilatrend recimo) koji mogu smanjiti incidencu javljanja ventrikularnih poremećaja ritma. Ako od leka ima više štete nego koristi, mora se zameniti, makar i slabijom varijantom.
      Pozdrav

Ostavite komentar