Preventivno delovanje i lečenje paradentoze

Paradentoza je bolest zuba od koje boluje trećina odrasle populacije. Reč je o hroničnoj infekciji zubnog mesa i vilične kosti usled koje dolazi do gubitka zuba. Paradentoza je najčešći razlog zbog kog ispadaju zubi kod odraslih ljudi. Prvi simptomi bolesti su toliko blagi, gotovo neprimetni, tako da se bolest najčešće konstatuje kada je već prekasno.

Kako dolazi do paradentoze?

Bakterije u usnoj duplji su najveći uzročnici paradentoze. Nepravilna ishrana i loša higijena su putevi njihovog nakupljnja. Najpre dolazi do gingivitisa, odnosno upale desni, a zatim i do nastanka paradentalnih džepova i širenja paradentoze na ceo potporni aparat zuba. Simptomi na koje treba obratiti pažnju su sledeći: preosetljive, natečene i upaljene desni, crvene ili ljubičaste boje, pojava čestog krvarenja, pojava gnojnih fistula na desnima između zuba, bolni zubi i desni, povlačenje desni ka korenu zuba, klimanje zuba.

Pored nedovoljne higijene pojava paradentoze je uslovljena i padom imuniteta, škripanjem zuba, dijabetesom, naslednim faktorom, pušenjem, starenjem. I neadekvatna protetska sredstva doprinose nastanku paradentoze.

Sprečite nastanak paradentoze

Kada je paradentoza u pitanju dobra higijena je najbolja preventiva. Perite zube redovno i detaljno. Koristite četkicu za zube koja ima srednje tvrda veštačka vlakna. Pored čišnjenja zuba četkicom neophodno je koristiti i zubni konac kako bi se odstranile zaostale nečistoće između zuba. Kamenac je jedan od faktora koji otvaraju put nastanku paradentoze pa se stoga on mora uklanjati. Redovni stomatološki pregledi su od velike važnisti.

Kako se leči paradentoza?

Način lečenja paradentoze zavisi od faze u kojoj se bolest nalazi. U samom početku bolesti dovoljno je da se otkloni zubni kamenac i dentalni plak i da se na taj način izvrši eliminisanje uzroka infekcije. U kasnijim fazama oboljenja lečenje se može vršiti jedino putem hiruškog zahvata, kojim se omogućava nešto duže trajanje zuba.

Nekoliko prirodnih načina za lečenje paradentoze

Pored konvencionalnog načina lečenja ove bolesti, koji je često bolan i mukotrpan, postoji nekoliko metoda kojima paradentozu možete lečiti potpuno prirodno i kod kuće. Maslinovo ulje može biti od velike pomoći. Ispiranjem usne duplje maslinovim uljem sprečićete razvoj bakterija, ublažiti jačinu bola i upale. Eterična ulja svojm antibakterijskim delovanjem mogu pomoći u lečenju paradentoze. Nedostatak vitamina C i D doprinosi nastanku ovog oboljenja pa je neophodno nadoknaditi ih. Propolis je čudotvoran kada su bakterijske i virusne infekcije u pitanju, pa stoga može biti od velike pomoći u lečenju paradentoze. Preporučuje se ispiranje usne duplje sa vodenom rastvorom koji sadrži 15-20 kapi propolisa.

Autor: Snežana Pejović


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa paradentozom.


 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde