Zdravi zubi


Zdravi i lepi zubi zavise pre svega od opšteg zdravlja i zadovoljstva čoveka.

Ipak, nema lepog osmeha bez mnogo uloženog truda i vremena.

Samo se svakodnevnom negom, pravilnom ishranom i redovnim pregledom kod stomatologa mogu sprečiti ne samo najčešća oboljenja zuba, karijes i paradentoza, nego i vrlo ozbiljna oboljenja.

Pravilna nega zuba

Zube treba prati najbolje nakon svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno, posle doručka i pre odlaska na spavanje.

Vrlo je važno znati da se zubi ne smeju prati neposredno nakon jela. U tom periodu usled povišene kiselosti, zubna belina je posebno osjetljiva, pa se usled pranja četkicom za zube može oštetiti. Stoga, posebno nakon obroka koji sadrže šećer ili kiselinu, kolača i voća, sa pranjem zuba treba pričekati najmanje 30 minuta.

Za pranje zuba treba izabrati četkicu od veštačkih vlakana koja se, za razliku od prirodnih, lako održava i brzo suši pa nije podložna razvoju bakterija. Nadalje, kako bi se sprečilo oštećivanje zubnog mesa i dosegnuli svi zubi, drška mora dobro “ležati” u ruci, a glava četkice treba da bude što manja, zaobljenog oblika ili još bolje okrugla. Vlakna četkice nikako ne smeju biti previše tvrda, kako ne bi oštećivala površinu zuba i zubno meso, nego srednje čvrsta ili meka kako bi, naprotiv, uz čišćenje bilo moguće i masiranje desni.

Nakon upotrebe četkicu za zube treba temeljito oprati i dobro osušiti, a na šest do osam nedelja treba je obavezno zameniti novom.
Kada je reč o pasti za zube, stručnjaci preporučuju one koje sadrže fluor, koji jača i štiti zube.

Pranje zuba treba da traje oko 3 minuta. Četkicom treba što strpljivije i što temeljnije u malim kružnim pokretima od zubnog mesa prema zubu, najprije obuhvatiti prednju, zatim unutrašnju površinu, a potom i grizne površine svih zuba. Prilikom pranja zuba laganim kružnim pokretima četkicom masirajte i zubno meso, a nemojte zaboraviti da očetkate jezik, na kojem se itekako skupljaju štetne bakterije.

Bez obzira da li koristimo običnu ili električnu četkicu, gotovo 40 % površine, posebno između zubi, nedostupno je ili teško dostupno za pranje, svakodnevno, najbolje nakon večernjeg pranja zuba, treba bez rezerve koristiti i medicinski konac za zube.

Stručnjaci preporučuju korišćenje gela za mazanje zuba ili tečnosti za ispiranje jednom nedeljno, koji sadrže fluor, a preventivni kontrolni pregled u stomatološkoj ordinaciji dva puta godišnje.
Želite da zakažete pregled kod zubara? Popunite kontakt formu i pošaljite nam svoj upit i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Marija Jovanović 02.07.2016

    Nema zdravih zuba bez dobrog stomatologa. Ne mislim samo na intervencije, već i na savete. Redovan pregled i pridržavanje onog što vam je rekao stomatolog su siguran recept za lepe zube. Stomatolog kog toplo preporučujem Dr Cvijetinović.

    Od mene čista desetka!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde