Urođena opstrukcija nosno-suznog kanalaKod 95% dece se nakon rođenja do dvanaestog meseca života završava normalno uspostavljanje prolaznosti nosno-suznog kanala. U nekim slučajevima ovo uspostavljanje prolaznosti kanala je zakasnelo, zbog čega se javljaju problemi.

Oni mogu obuhvatiti suzenje jednog  ili oba oka, crvenilo, sekret na trepavicama i u uglovima očiju, refluks gnojnog sekreta na pritisak u predelu suzne kesice.


Kako izlečiti opstrukciju nosno-suznog kanala?

Osnovni princip terapije je pravilna masaža predela suzne kesice tj. unutrašnjeg ugla kapaka. Najčešći uzrok zbog kojeg nastaje opstrukcija nosno-suznog kanala je perzistencija opne na samom kraju kanala pod nazivom Hasnerova vulva. Cilj ove masaže jeste pokušaj da se ona povećanjem hidrostatskog pritiska u nosno-suznom kanalu spontano perforira. Preporučuje se da očni lekar roditeljima objasni način masaže.

Postoji mogućnost korišćenja i antibiotika. Antibiotici se daju samo kad postoji conjunctivitis (zapaljenje i infekcija konjuktive). U tom slučaju je najbolje uzeti bris oka i na osnovu antibiograma odrediti najefikasniju terapiju.

Sondiranje nosno-suznog kanala

Nekada postoji potreba da se sondira nosno-suzni kanal. Da li je to potrebno isključivo treba pitati oftamologa, koji će na osnovu kliničke slike i uzrasta deteta doneti pravu odluku. Najidealnije vreme je između 11. i 15. meseca starosti deteta, ali ukoliko je opstrukcija jako izražena i masaža ne daje rezultate, sondiranje je moguće i ranije. Ponekad proceduru treba ponoviti, mada se to događa u manjem broju slučajeva. Nikada ne treba raditi sondiranje pre isteka tri meseca od prethodnog sondiranja. Sondiranje se izvodi ubacivanjem specijalne sonde u nosno-suzni kanal, kroz majušni otvor kanala - suznu tačkicu - na donjem ili gornjem kapku oka.

Podeli tekst:

Dr Maja Škuletić je specijalista oftamologije sa više od 10 godina radnog iskustva. Uža specijalnost su joj medical retina, dijagnostika i lečenje oboljenja mrežnjače i žute mrlje, kao i primena AntiVEGF terapije. Usavrš...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde