Kondilomi - prenošenje, simptomi, lečenje

Kondilomi (Condylomata acuminata) su anogenitalne bradavice, svetlocrvene boje ili boje normalne kože, koje se prenose seksualnim putem, a vrlo retko i preko peškira, solarijuma ili salona za depilaciju.
Izazivaju ih Humani Papiloma virusi – HPV.  Postoji više vrsta HPV virusa, ali su za nas najznačajniji HPV16 i HPV18 jer mogu biti uzrok karcinoma grlića materice i penisa.

Oboljenje se javlja podjednako kod muškaraca i žena, najčešće u uzrastu od 18 do 25 godina.

Kondilomi mogu nastati od 3 nedelje do godinu dana nakon infekcije ovim virusom.

Simptomi kondiloma

Osobe koje su zaražene HPV virusom mogu dugo biti bez simptoma. Početne promene su mali bradavičasti izraštaji svetlocrvene boje koje ponekad mogu da svrbe.
Kod žena se javljuju se u vidu plikova, šiljatih bradavica karfiolastog izgleda. Mogu biti u predelu vagine, velikih i malih usana, na grliću materice i perianalno.Može da se javi i pojačan vaginalni sekret, nelagodnost u predelu genitalija I krvarenje pri odnosu.

Kod muškaraca se mogu se naći u vidu bradavica ili roze tačkica na korenu penisa, kožici, uretri, na samom anusu ili unutar njega. Najčešće izazivaju svrab i peckanje. Jedan od simptoma ove bolesti mogu biti i teškoće koje se javljaju pri mokrenju.
 

KondilomiFoto: medicalbag.com

Kondilomi u trudnoći

U trudnoći pod dejstvom hormona, kondilomi mogu da se uvećaju do veličine pesnice, da imaju neprijatan miris i da krvare. U većem broju slučajeva nemaju uticaja na trudnoću i nema povezanosti sa povećanim rizikom za pobačaj, prevremeni porođaj ili neku komplikaciju.
Mogu se preneti tokom porođaja vaginalnim putem kada je majka inficirana HP virusom, ali najčešće nema posledica na dete. U retkim slučajevima razvijaju se bradavice u grlu novorođenčeta, juvenilni papilomi, koji mogu da ometaju disanje novorođenčeta. Tada je potreban laserski tretman kako bi dete moglo nesmetano da diše.

Dijagnostika

Često se dijagnoza postavlja samo na osnovu kliničkog pregleda. Kod žena treba uraditi citološki pregled cerviksa i analizu brisa metodom po Papanicolau – PAPA i kolposkopiju. Kod analnih promena treba uraditi rektoskopiju.

Papa testom se proverava ima li promena na cerviksu tj. abnormalnosti na ćelijama. Rezultat Papa testa može potvrditi prisustvo HPV virusa, čak iako nema vidljivih bradavica.

Kod muškaraca su fizički pregled i anamnestički podaci o seksualnim navikama jedini način postavljanja dijagnoze.

Lečenje (uklanjanje) kondiloma

Postoji nekoliko načina za tretman anogenitalnih bradavica, ali za sada nijedna metoda nije u potpunosti zadovoljavajuća.
Uklanjanje kondiloma vrši se:

 • krioterapijom u kombinaciji sa citotoksičnim agensima (podofilin i podofilotoksin)
 • elektrokauterizacijom (spaljivanje kondiloma)-lasersko uklanjanje
 • radiotalasnom terapijom u lokalnoj anesteziji
 • DNK inhibitorima: 5 fluoro uracil

Često se kombinuje više različitih metoda što daje uspešnije rezultate. Izuzetno je važna kontrola seksualnih partnera I istovremena terapija.

Prevencija

U cilju zaštite od kondiloma neophodna je upotreba kondoma i naravno preporuka je da ne menjate često partnere.

Od nedavno postoje i vakcine protiv HPV virusa:

 1. GARDASIL koja štiti od 4 oblika HPV virusa. Namenjena je mladim osobama od 12 do 26 godina. Neke studije pokazuju da je Gardasil bio efikasan i kod žena koji su ranije imale problema sa kondilomima.
 2. CERVARIX– vakcina namenjena osobama uzrasta od 10 do 45 godina starosti,sadrži serotipove 16 i 18 koji su najčešći izazivači karcinoma grlića materice i penisa.
za stetoskop.info Katarina Ivković, Medicinski fakultet u Beogradu

Zakažite pregled kod ginekologa / urologa:


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Olja Miler 17.12.2021

  ANA..! Da, naravno da može da vam prenese i to ako je sveže do godinu dana NIŠTA bez Prezervativa... ako je sve uredu 13-est meseci tj godinu ipo dana onda ako je sve uredu s'vasim Partnerom obavezna kontrola Dr. a tako sto i mi mozemo same sebe takodje kao i Muskarci pregledati svremena na vreme neobavezno ali veoma preporučljivo.!! Do god nemate cevenila i svraba i peckanje'a ' pritom sekret vam je pojacan. Mogu vam reci da je sve sasvim uredu! Ok, kod Ginekologa da odete preventive to znate i sami kao sto Muska populacia ide Neorologu. Eto Srdačan -Pozdrav.... tako da samo draga moja koristiti obavezno prezervative tokom Sexualnih odnosa i sve ce biti u najboljem redu...!! Svako dobro.


 2. Andjela Stalovic 29.05.2021

  Dobar dan,htela sam jedno pitanje da li to znaci da su kondilomi,na vagini odnosno blizu usne su se pojavili kao neki plikovi manji,to me svrbi i pomalo pecka,i ponekad izgleda kao ispucala kozica


 3. Ana 05.08.2020

  Moze li muskarac preneti kondilome iako ih je spaljivao?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde