Ankilozirajući spondilitis (Morbus Bechterewi)

Ankilozirajući spondilitis (Morbus Bechterewi) predstavlja hroničnu, progresivnu zapaljensku bolest lokomotornog sistema. Ovo oboljenje najčešće počinje u zglobovima karlice, zatim se širi na zglobove kičme zahvatajući same zglobove i pripoje fibroznog diskusa, kao i ligamente u predelu kičmenog stuba. U kasnijim stadijumima bolest se širi i na druge zglobove, najčešće na zglob kuka i ramena. Ponekad ovom bolešću mogu biti zahvaćeni i organi (oči i srce). Bolest se posle više godina bolovanja završava osifikacijom svih veznih struktura i ankilozom zglobova, tako da kičmeni stub postaje nepokretan i daje sliku „ bambusa“.

Učestalost

Bolest je 5 do 7 puta češća kod muškaraca nego kod žena. Najčešće se javlja u dobi između 18. i 30. godine života. 

Uzrok nastanka

Kao i kod većine ovakvih bolesti, uzrok nastanka nije dovoljno poznat. Naravno da genski faktor ima značajnu ulogu u nastanku oboljenja, ali se takođe u poslednje vreme sve više govori o udruženom dejstvu genetskog i hormonskog činioca u etiopatogenezi oboljenja. Pojedina istraživanja ukazuju da do nastanka ankilozirajućeg spondilitisa mogu dovesti i infektivni agensi (enterobakterije). Takođe, kao jedan od mogućih uzroka nastanka se navodi i fizička trauma. 

Klinička slika

Bolest najčešće počinje bolom u krstima, koja je najača posle mirovanja, naročito ujutru, a smanjuje se posle razgibavanja. Bol je obostrana i širi se iz krsnog predela duž jedne ili obe natkolenice. Tipično je i da se utrnulost nikada ne javlja. Bolnu senzaciju prati i osećaj ukočenosti. Razvitkom bolesti progredira i simptomatologija, tako da se bolne senzacije šire i na gornji deo kičmenog stuba. Bolesnik ima bolove u leđnom delu kičme i pod rebarnim lukovima uz osećaj stezanja u grudima , posebno pri izdisaju. Na kraju biva zahvaćen i vratni deo kičmenog stuba, tako da bolesnik oseća jake bolove u ovom predelu uz prilično ograničene pokrete u svim pravcima. Tok bolesti je spor i obično se posle 10 do 25  godina završava ankilozom zglobova.  

Dijagnoza

Dijagnoza je gotovo sigurna kada se radiološki nađe sakroiliitis. U dijagnozi pomaže i podatak o postojanju ankilozirajućeg spondilitisa ili neke druge spondiloatropatije u bliskih srodnika, kao i nalaz HLA - B 27 antigena.

Lečenje

Do sada nije ustanovljena terapija koja bi zaustavila napredovanje bolesti. Lečenje je simptomatsko, a najčešće se propisuju nesteroidni antiinflamatorni reumatici koji smanjuju bol i ukočenost. Preparati koji se najčešće propisuju su indometacin i fenilbutazon, ali se koriste i diklofenak, ibuprofen, ketoprofen, itd. Glikokortikoidi se koriste samo lokalno upaljene zglobove. Bitan aspekt lečenja predstavlja fizikalna terapija koja u mnogome može smanjiti bol i ukočenost i poboljšati opšte stanje bolesnika. Posebno se preporučuje kineziterapija. Hirurško lečenje se primenjuje kada postoji veće oštećenje zglobova kuk i kolena ili kada postoji veća deformacija kičmenog stuba. 

Komplikacije

Jedna od najozbiljnijih komplikacija je oštećenje nervnog sistema, koje nastaje pri dislokaciji zgloba koji spaja vratni deo kičme i lobanju. Takođe, komplikacije mogu nastati i usled osteoporotskog procesa i tada nastaju frakture(prelomi) na kičmenom stubu. 
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 14

 1. Tago Aljic 03.03.2023

  Pozdrav Bolujem vec 15 godina od M.Bechtarev Hlb27 positiv anti gen. Koristio sam 11 godina humiru i bilo je ok. Sada vec 2 godine koristim taltz 80mg jednom mesecno. Doslo je do pogorsanja. Idem na atomsko nuklearno snimanje mrt. Mozete mi nesto reci o tom snimanju. Hvala.


 2. Gojko 20.12.2022

  Мени је дијагностификован Бехтер. Добио сам терапију, Humira је право чудо, добио сам нови живот.


 3. Mirjana Pavlovic 04.09.2021

  Od 7 razreda osnovne skole su poceli moji problemi, na zalost lekari su mislili da hocu da izbegnem nastavu u skoli i nisu verovali da me bole zglobovi na kojima nije bilo promena. Kada sam napunila 20god imala sam jake bolove u sakralnim zglobovima i otisla do lekara. Na moju srecu u mom gradu je radila doktorka reumatilog internista koja je upravo tu bolest proucavala i sve je znala o njoj. Odmah mi je nakon sto je videla snimke rekla da imam M.Bechterew. Moj brat je vec bolovao od te bolestii ali nije nista poslusao nju i sve je krenulo po zlu. Onda kada je saznala da je on moj brat samo je potvrdilo to da volujemo od iste bolesti. Kada je cula u kom je on stanju da je savijen za napred i da ne moze da podigne glavu rekla mi je da je nista nije poslusao i da uradim ave suprotno od onoga sto je on da ne budem u njegovoj poziciji. Poslusala sam je, druga mi je doktorka prepisala vezbe koje moram svakodnevno da radim, da budem aktivna da vodim racuna da bolest ne vlada vec da ja zivim sa njom, ali da je kontrolisem. Vec 30 godina ja imam tu bolest i redovno radim vezbe, imam dobru pokretljivost ruku, nogu i kicme, mada na kicmenom stubu ima dosta promena, ali su pod kontrolom. Ne kljukajte se kojekavim lekovima protiv bolova da bi ste znali u kom je stanju vase telo jer prividno mozete imati utisak da ej sve i redu. Za 30godina nisam popila vise od 50kutija diklifenaka i po nekada 5mg bensedina da bih mogla da spavam kada su pojacani bolovi. Upravo sam bila kod lekara i nova doktorka je jako iznenadjena koliko sam uspela da sacuvam svoje telo. Samo sam kada mi je jako lose, a to se desilo par puta za svo ovo vreme pila po kutiju pronizona i posle toga ja sam bila preporodjena. Civajte se, vezbajte, radite, ne kljukajte se lekovima jer cete postati rezistentni i nece imati efekta ako dobijete jake bolove. Eto, ovako sam ja sacuvala svoje kosti.


 4. Snezana kitic 03.03.2021

  M.bechterv imam 40 god. pocelo je sa 23.god. posle jake prehlade.trebalo je petnaestak godina za postavljanje prave dg. Pocetna je bila luboishialgija chr. Bolni lumbalni sindrom. 1996god. Odlazim u N. Banju kod dr. Zorice Marković i onda pocinje lecenje pod pravom dg.sulfosalazin zbog vec postojecih ostecenja creva,i nesteroidnih antiinflamatorici,uz rehabilitaciju u N. Banji.3 god . Pocinje Rat i ja prestajem sa lecenjem. Sama kriva. Sama se lecila,diklofenak i dexazon kod bas jakih bolova ampule 1-2 kom.inace kaps. I indometacin kaps. 2018 pocinje problem sa okom -uveitis. Zalecim za 2.meseca da bi marta 2020krenulo opet itrajalo sve dok nisam primila biolosku th. Humiru. A zbog osteoporoze pila idiku,pa poceo opet problem sa crevima tj. M.chron.prestala sa idikom i presla na alvodronik amp..bolovi prestali i oko se sredilo posle3-4 th.primam je na 15dana. Imogu reci da se osecam super. Posle 40 god. Ja mogu da napravim pokret bez bola. bioloska je zakon.sad mogu da radim vezbe jer nemam bolove,sto ranije nisam mogla.ah da . Pila sam i kubanske bube. One mi jesu pomogle dosta smanjivale bolove i ooboljsale pokretljivost.poz . Ne pravite gresku koju sam ja napravila. Nisam otisla kod lekara tacno 20 god. I nisam znala za biolosku,koja se daje vec 10 godina. Pozzzz


 5. M.A. 12.01.2021

  Pozdrav svima, par godina patim od stalnih bolova u karlici, i tek sada mi je dijagnosticiran bechterew, do tada su mi svi uglavnom govorili da sam luda. sta mi je nevjerovatno pomagalo je sauna, sada nazalost nemam priliku vise da idem u saunu, ali kad sam isla bilo mi je odlicno. i to se idu tri ciklusa po 15m, a izmedju 15-20min se odmara dobro pokriven. Nakon svakih 15min saune potrebno je izaci ili na hladan zrak jednu minutu ili se politi ledenom vodom. Nadam se da nekome od vas mogu pomoci ovim savjetom


 6. Ljubisa 19.08.2020

  Zdravo ja bolujem od behtera 15 godina diklofenaka popio kamion i dok ga pijem bolje je ,ako stanem gotov sam, imam i terapiju sulfalazina ali nista bolovi su opasni i vrat je mnogo ogranicen sa okretanjem ako neko ima neki predlog da pokusam.


 7. Milica Malešević 03.10.2013

  Imam 71 godinu i osteoporozu od pre 3 godine, koja se na terapiju: kalcijumom iz hrane, alfa d3 i bifosfontima zaustavila. Od pre 9 meseci imam jake bolove u torakalnom delu kičmenog stuba, u delu izmedju lopatica, koji se posle kraćeg vremena proširi u levi hemitoraks ispod leve lopatice. Bol ne prestaje ni nakavu medikametoznu ni fizikoterapiju. Jedino se smiri kad odležim oko 1 h na ledjima na tvrdom. Rtg degenerativne promene na th pršljenovima, mr: atrotične promene sa bulbarnim edemom u th pršljenovima. Sve biohemijske analize su idealno uredna. Kad nemam bola ja se potpuno zdravo osećam i mogu da radim i normalno hodam. Majka mi je imala dijagnostikovan m. Bechterwi, sa jakim bolovima u ledjima. Dajte mi savet, molim vas


 8. gordana 05.10.2012

  Bolujem od ove bolesti (morbus bechterew) 24 godine, nemam terapiju pa me interesuje da li je neko cuo za orthokin i kakva su iskustva.


 9. gordana 05.10.2012

  Ja bolujem 24 godine od ove bolesti (morbus bechterew) prvi put trazim bolovanje i prvostepena komisija me odbila uz obrazlozenje da moram da trpim bolove, podvrgnuta sam bila velikom ponizenju te s toga smatram da bolesnici sa ovomm dijagnozom nemaju tretman bolesnika, napominjem da nemam ni terapiju jer lista za cekanje na bioterapiju jje dugacka.


 10. Allomanny 10.04.2011

  Treba proveriti: )


 11. ivana jurisic 15.12.2009

  Nazalost sam tek poslije 8 godina saznala svoju pravu dijagnozu (bechterew) jer sam trpjela bolove pomazuci se kojekakvim ljekovima i mislila proci ce to! Psihicki me dotuklo! Pukla sam! Sada cekam termin da mi daju odgovarajucu terapiju a trenutno uzimam acroxia pa evo bogu hvala ponovo hodam! Vjezbam jutri i navece po 20min. Vjezbe sam pronasla na internet stranici ankilozirajuci spondilitis, vjerujem da su od pomoci i preporucam ih svima koji boluju od bechterewa


 12. ziza 19.10.2009

  Ja bolujem od bechterewa 2 godine imam 33 god. Dosad sam se lecio enbrelom sada uzimam humira inekcije. Posto su mi inekcije zamenjene ostale su mi 7 komada enbrel koje cuvam u frizideru ako nekog interesuje molio bih da se javi 0641661944


 13. Slavko Vukašinović 25.09.2009

  Bolujem od bechterew-ovog sindroma već tri godine (sada imam 38 godina). Probao sam i sa sulfosalazinom i sa metotrexatom ništa nije pomoglo. Kad nije uspelo ni sa prvim, ni sa drugim lekom ostalo je da se krene sa enbrelom, koji mi je pomogao da ponovo živim kao normalan čovek. Pre uzimanja enbrela nisam mogao da hodam od bolova, zglobovi su bili skroz otekli. Problem sa enbrelom je u tome što jako pomaže dok se uzima, vrlo brzo po prestanku terapije simptomi bolesti se postepeno opet javljaju.


 14. Djurko Šumić 26.07.2009

  Ma koliko čudno zvučalo mnogo ljudi ima behterov sindrom dugi niz godina a da neznaju tačno od čega boluju. Leče se svim mogućim metodama uključujući i altrnativnu medicinu bez nekoga poboljšanja i rešsvanja njihovih bolnih problema. Moje iskustvo je da se treba javiti što pre imunologu, da vas stavi na terapiju metotrexsat, koji resava dosta problema. Potrebno je stalno bavljenje sportom i bilo kojim vrstama vežbanja, samo da se očuva pokretljivos tela. A na sreću nas koji bolujemo od ove teške bolesti pojavio se lek koji je sada stavljen na pozitivnu listu, koji čudotvorno deluje na bolest, a zove se enbrel. Potrebno ga je uključiti što pre u terapiju, pre nego što već dodje do deformisanja tela. Borite se kako znate i umete da se domognete enbrela, rezultati su prosto zapanjujući. Ponovo sam počeo da živim normalno. Bolovi su nestali a vraca mi se i pokretljivost tela.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde