Hočkinov limfom (Morbus Hodgkin)

 

Hodgkinov limfom (HL) je maligno oboljenje limfocitnog tkiva koje se karakteriše bujanjem karakterističnih ćelija poznatih kao Reed - Sternbergove ćelije, što dovodi do bezbolnog progresivnog uvećanja limfnog tkiva (najčešće limfnih žlezda).

Učestalost

Limfomi čine između 3 i 6% svih malignih tumora. Zajedno sa akutnom limfoblastnom i hroničnom limfocitnom leukemijom čine grupu limfoproliferativnih oboljenja. Stopa učestalosti na 100 000 iznosi 3,3 za muškarce i 2,3 za žene. Najčešće se pojavljuje oko 28. ili 60. godine života.  

 

 

Uzrok nastanka

 

Uzrok nastanka bolesti je nepoznat. Pretpostavlja se da bolest nastaje u korelaciji naslednog faktora i faktora spoljne sredine.

 

 

Simptomi

Dominantan znak u kliničkoj slici su prisutni uvećani limfni čvorovi bez simptoma. Većina bolesnika ima povećane vratne limfne čvorove, te limfne čvorove medijastinuma što može uzrokovati kašalj. U zavisnosti od napredka bolesti mogu se javiti i drugi simptomi poput, povišene telesne temperature, noćnog znojenja, gubitka telesne težine i jedan vrlo specifičan simptom, a to je svrab

 

 

Dijagnoza

Kompjuterizovana tomograflja trbuha prikazuje veličinu svih žlezda, kao i stanje organa u abdomenu. Nukleama magnentna rezonanca je osetljivija od kompjuterizovane tomograflje, dobija se više detalja o žlezdama i organima i svakako je manje šteta jer nema zračenja organizma. Laboratorijska ispitivanja obuhvataju ispitivanje krvne slike i utvrđivanje promena u njoj. Takođe je neophodno histološko ispitivanje kostne srži radi potvrđivanja ili isključivanja postojanja HL. To se postiže biopsijom kostne srži iz obe cristae illiacae.  Radioizotopska ispitivanja rade se kada se sumnja da postoje promene na koštanom sistemu, slezini i jetri.

 

 

Lečenje

U zavisnosti od kliničkog stadijuma i patohistološkog tipa, tok bolesti može da bude različit. Hočkinov limfom je izlečiv radioterapijom, kombinovanom hemoterapijom ili kombinacijom i jednog i drugog u 50-80% slučajeva. Uobičajno je da se stadijumi I i II tretiraju radioterapijom, a stadijumi III i IV primaju hemoterapiju, ali u zavisnosti od slučaja može se primeniti i kombinacija radio i hemoterapije.

Kao značajni prognostički faktori u HL navode se klnički stadijum, pol, godine, postojanje velike tumorske mase. Zapaženo je da znatno bolju prognozu imaju bolesnici u ranim kliničkim stadijumima (I-II A), osobe ženskog pola, osobe mlađe od 30 godina, kao i bolesnici koji nemaju veliku tumorsku masu. S obzirom daje u bolesnika sa HL poremećen ćelijski imunitet, ovi bolesnici češće obolevaju od tuberkuloze, različitih oportunističkih infekcija i drugih bolesti koje su uslovljene ovim promenama.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 24

 1. Dragoje 21.11.2021

  Opaka bolest ako uzme maha belaj jos imo komplikacija trombiciti bili nula...al je izlecijo..!!!!


 2. Dragoje 21.11.2021

  Opaka bolest ako uzme maha belaj jos imo komplikacija trombiciti bili nula...al je izlecijo..!!!!


 3. Jelena 17.08.2015

  Zdravo svima. Imam 26 godina i 2004. Godine mi je dijagnostikovan mb hodgkin iii b ks. Jedini simptom koji sam imala bio je kašalj. Da napomenem da sam pri iskašljavanju gubila vazduh tj. Nisam mogla da udahnem. 6 meseci sam primala hemioterapiju, a zbog sedimentacije koja je po završetku bila 72 određena mi je i radioterapija. Od 40 prepisanih, primila sam 21, jer je otkrivena trombocitopenija. Zbog nemogućnosti da se oni vrate na normalu, rađena mi je i punkcija koštanog tkiva. Rezultat je bio dobar tako da posle toga nije bilo nikakvih intervencija. Što se tiče psihe, mislim da je presudna kad su ovakve stvari u pitanju. Ja sam tada imala 14. Godina i nisam bila svesna svih stvari. Kad god bih došla s terapije, uvek sam kući nešto radila, išla redovno u školu, prvo osnovnu, onda i u srednju. Bilo je podsmeha zbog kose (takav smo narod, nepismen) , to nije bilo lako, ali nisam odustala. Da naglasim da sam pre bolesti bila fizički jako spremna, trenirala sam rvanje, još uvek ga treniram. To, i jaka volja za životom tj to što nikad za vreme lečenja nisam pomislila na smrt me je dovelo do toga da celu bolest izguram na nogama (bez ležanja u krevetu, čak ni posle terapije i punkcije) . Posle punkcije sam uzimala todoxin, čisto zbog imuniteta. Ne znam da li mi je to nešto pomoglo. . . Jer sam posle svega dobila i herpes zoster. Ako mi verujete. . . Punkcija koštanog tkiva (koja se radi bez anestezije i koja užasno mnogo boli) je mala beba za bol koji zadaje zoster. Kad nisam tad od njega umrla, mislim da neću nikad. Za one koji ne znaju, on se javlja pri velikom padu imuniteta. Tako da je moj savet za one koji se nažalost leče od bilo kakve bolesti, pazite na imunitet. Jer isključivo od njega zavisi da li ćete se izlečiti. Jedinu posledicu koju sam imala je bila depresija, i to negde oko 20te godine. Mislim da me je tada sve stiglo. Ali je sve došlo na svoje. Ja sad imam 26 godina, ne koristim nikakve lekove još od tad, fizički sam aktivna, studiram dif, kosa mi je duža nego što je ikad bila. . . Osećam se odlično. Izvukla sam sam pouku iz cele te priče, sazrela mentalno brže nego vršnjaci, naučila da cenim život. . P. S. Ako gledamo s vedrije strane, kad god odem kod lekara, zbog bilo čega, prospem tu priču o hočkinu i primaju me preko reda. To je najmanje što i mogu da učine za nas preživele borce, realno.: d srećno svima, glavu gore.: * <3


 4. Jovan ALEKSINAC 30.03.2013

  Moja sestra ima 21 godinu i pre mesec dana je pocela da se zali na bolove u grudima, posle lezanja u sr. Kamenici na institutu vojvodine gde joj je odredjena biopsija dana saznali smo da boluje od hockinovoe bolesti limfon. Tumor je u sredogrudju i na desnom plucnom krilu, to je drugi stadijum kako nam je doktor rekao, posto sad cekamo jos neke dodatne histopatoloske analize ona jos uvek nije pocela sa nikakvom terapijom, pa mene sad zanima koliko se bolest brzo siri i koliki je procenat izlecenja u ovakvim slucajevima. . . Hvala unapred


 5. Đuro Vujatović 03.03.2013

  Ova bolest je strašna, meni je oduzelela suprugu i u starosti sam ostao sam. Strašno. Sada sve vreme koristim da naučim nešto što bi nekom moglo pomoći. U dobroj meri sam ovladao učenjem dr. Hulde r clark koja je napisala pet velikih knjiga u koje je uložila više fakultetskih diploma i doktorata i sav svoj četrdesetogodišnji rad i ostavila da svako ko ima problem može na vrlo jednostavan način doći ponovo da zdravlja. Isplati se uložiti trud. Kancer nije bolest, to je stanje organizma, to je obična infekcija i tako se leči. Maligna obolenja se zaustavljaju za 3 do 7 minuta! Lečenje se nastavlja, treba se osloboditi zagađivača i loših navika. Na ovaj način se leče svi kanceri i preko 600 raznih drugih bolesti, svih bolestti koje su izazvane parazitima a u nama ih živi preko 120. Važno je krenuti što pre. Ne gubite nadu.


 6. suzana 27.01.2013

  Moj sin se razboleo 2009 g od mr. Hodgkina. Nalazio se u grudnom kosu. Na institutu za majku i dete imao je 6 ciklusa hemioterapije i 18 zracenja. Da bi 2012 g. Recidiro u maloj karlici i imao je 1 blok hemioterapije u kragujevcu, a 2 bloka u beogradu na hematologiji, bivsa interna a, stim sto je na trecem bloku uradjena transplantacija maticnih celija. Nakon mesec dana od transplantacije bilo je sve dobro. Nakon dva meseca je ponovo recidiro i sada ne zna se sta dalje. Neki lekari predlazu zracenje. Moj sin sada ima 19 godina. Imamo jaku volju i nadeam se da ce sve izdrzati.


 7. voja 1967 god. 24.08.2012

  Oboleo sam 1996. Dijagnoza>morbus hadtkin tip nodularne skleroze vb 2. Znam zasto obolevaju od te bolesti mladi, tada sam imao 29 god. U punoj snazi ignorisuci sitne prehlade umor itd. Posle lecenja po mop protokolu, onkovin, kariolizin, pronizon, natulan, bez zracenja jos zivim sada je 2012god. Na odeljenju hematologije u rifata burdzevica. Tada sam bio naj stariji na odeljenju koji je bolovao od te bolesti bilo nas je 7. Zato mislim da je to bolest mladih. Cuvajte se deco ali ako je vec tako onda moramo se boriti a izlecenje postoji u nasoj snazi, volji, hrabrosti i nikako depresiji smeh u najtezim trenutcima leci sve. Post skriptum. , od bolesti posle toga nasli su mi. . Dg, mnogobrojne mljaste senke na plucima koje mogu odgovarati sekundarnim sirovinama 1998. Dg, operisao sam kicmu diskus hernia. Dg, jedini u zrenjaninu kome su utvrdili svinjski grip ha1 n1. I jos kojestarije. Informacije o svojim bolestima sam nasao u gratskoj bibljoteci. S postovanjem jovanov vojislav elemir, kod zrenjanina. Javite se.


 8. DANIJELA 16.04.2012

  2002. G. Dijagnostikovan mi je morbus hočkin. Bilo mi je strašno kad sam saznala da bolujem od ove bolesti buduci da sam imala 16 godina. Primila sam prvo hemioterapije tj. Abvd 12 terapija a potom i 16 radioterapija. Bilo mi je mnogo teško tokom te 2 godine lečenja ali jedino što me je drzalo je misao i vera da ću uspeti da se izborim ma koliko teško bilo. Iskreno, terapije sam jako loše podnosila i posle njih sam imala problema sa velikom mučninom i povraćanjem ali mislim da mi je najteže od svega palo to što je počela da mi opada kosa. Šta da vam kažem, sada sam već punih 8 godina u remisiji, zdrava sam, bavim se sportom, završila sam ekonomski fakultet kao jedan od najboljih studenata, porasla mi je kosa i zadovoljna sam svojim izgledom jer sam postala mlada, lepa i obrazovana devojka. Iskrena da budem ovim komentarom sam zelela da poručim sivm obolelim osobama da moraju da veruju u sebe i da ulože neki svoj maksimum. Na sve ovo što mi se desilo sada gledam kao na jedan loš period koji je iza mene. Srećno nam svima i da budemo svi zdravi jer to je najvaznije.


 9. Dejan 21.03.2012

  Kakve su prognoze za izlečenje ženske osobe od 29 godina, sitnije fizičke gradje, kojoj je dijagnostikovan morbus hodgkin medijastinuma cs 2a?


 10. Tamara 14.mart 2012 14.03.2012

  Moja mama je takodje bolovala od ove strasne bolesti! Umrla je pre mesec dana. Sve je krenulo tako sto je naglo pocela da gubi kile i razlog za to su doktori pripisali heliko bakteriji. Posle duzeg vremena na zimu kada vladaju virusi i prehlade, dobila je temperaturu pracenu znojenjem nocu. Kada temperatura (40) nije spadala ni posle dve nedelje i pored lekova, obratila se hematologu sa veoma losim rezultatima od krvi. Jos nedelju dana protracenog vremena dok je nisu zadrzali u bolnici. Na pogresnom odeljenju, odeljenju za imunitet lezala je mesec dana. . . Sa temperaturom i dalje, nekada cak i preko 40. Nisu znali kako da je spuste. Dok su oni cekali rezultate i tragali za necim drugim, srce nije izdrzalo i kasno su shvatili o cemu se zapravo radi. . Zato sada pisem u nadi da ce nekome ovo pomoci da shvati na vreme i potrazi strucnu pomoc jer nije ni malo naivno i moze kobno da se zavrsi!


 11. Srdjan Svircev 31.01.2012

  Pozdrav svima. . . Moje je ime srdjan i 2004 sam se razboleo od hodgkinsa ali sam ignorisao simptome jer sam tada ziveo u centru budimpeste i imao hostel i zaista uzivao u. . . Pa svemu. Jedan od prvih simptoma je bio konstantan umor i non stop sam imao osecaj da mi je da se samo dva dana naspavam kao covek i sve ce biti ok. Naravno sada bez ikakvog laganja cu vam opisati moj zivot tamo. Tokom celog leta smo bili non stop puni cak prebukirani pa je bilo gomila love i gomila curica i svi su bili spremni za zabavu a tamo je ima svaki dan ako hoces i imas para. Ja sam ih tada imao i pored duvanja marihuane koristio sam pa. . . Sve droge koje su mi dosle do ruke posebno speed koji je veoma popularan u madjarskoj. . . I naravno od njega se nespava po 2, 3 dana i uz to sam isao svaki dan uvece na tulum sa gostima. . . . . Posebno je to odsustvo sna i preterano unosenje svih otrova uz losu ishranu dovelo da mi bude sve losije i losije. No ja sam i dalje odbijao da se vratim u srbiju i bukvalno sam stigao u beograd kada vec nisam mogao da predjem 100 metara a da se nezaduvam jako i bez zdravstvene knjizice sam obilazio bolnice jer nisam hteo da se lecim kod mesara u zrenjaninu odakle sam. Na kraju su me primili na zvezdari i odredjena mi je hemoterapija. I to 12 tura. . . Neznam za vas stav prema toj terapiji ali to je otrov koji kuda prodje trava vise neraste i on ubija kako dobre tako i lose celije. Plus recimo na zvezdari nisu znali a na vma je to bila ustaljena praksa da vam se neda nista da jedete pre hemoterapije jer cete posle sve ispovracati. A ako nejedete posle terapije moze da se desi da cak i budete gladni. Naravno i sam cin te uzasne hemoterapije gde vi sedite nakaceni na taj otrov i 4 sata to kaplje u vas a vama sve gore i gore igra veliku ulogu. Ja sam licno poceo da namerno dolazim neispavan i onda bih pre nego sto udjem u bolnicu popio gomilu bensedina, , 40mg, , i dunuo jedan dzointi kada bih usao samo bih legao na krevet i zaspao i sledece jutro bi me sestre budile da odem jer im treba krevet. Tako sam izbegao ceo taj psiholoski deo tog gledanja u ono kako kaplje i posle 3 terapije su mi se sve uvecane zlezde vratile na normalu. Nezelim nikoga da navodim na ovakav pristup lecenju ali ovo je moja zivotna prica a jos sam ziv pa. . . Posto je doktorica bila starija od mene 4 godine otvoreno sam joj rekao za moj pristup i da moze da ako zeli experimentise sa time. . . . Naravno odbila je ali imali smo jako dobru i otvorenu pricu. Posto se meni od jedne hemoterapije osusila svaka vena koja ju je primila zapitao sam se sta ce biti sa srcem jer svwe to tuda prodje. Posle 5 terapije sam odlucio da napustim jer sam smatrao da cu inace poziveti jos 10 godina i umreti od srca. . . Sada nema nikakvih znakova da se vraca ali nepijem ni kap alkohola od tada ali sam na metadonskoj terapiji jer sam duuuugo bio narkoman. Iskreno mozete se opredeliti ili za zapadnu medicinu koja bas i nema odgovore za tumore i sama hemoterapija je. . . . . Hmmmm. . . Vrlo agresivna i cini vas toliko slabim i otrovanim da po meni treba se sto vise informisati eto tu je sada i internet i mozda pronaci neki balans izmedju tradicionalne medicine, tipa brojsova dijeta i cajevi mada tu ima gomila varalica i jedino onaj koji kaze daj para koliko mozes je pravi, i zapadne medicine koja eto tumor pokusava da ubije otrovom koji vas usput celog otruje pa sta vam bog da. Mislim da sam ostao i primio svih 12 hemoterapija da bih umro do sada a otac mi je umro od srca kada sam imao 18 nasledno, a majka od raka dojke lecenog na moju veliku zalost zapadnom medicinom pa operacija koja je bila uslovljena tima da potpise da pristaje da joj se ugradi implant????? Zeni od 65 godina implant na jednoj dojci i bas tu na tom savu se posle zakomplikovalo i ostali smo sestra i ja bez majke prosle godine u januaru. . . . . Medicina u srbiji je u jezivom stanju i svaki lekar koji je vrwedeo je otisao a ostali su mesari koji uzimaju pare i treniraju ugradnju implanta na jadnim siromasnim ljudima koji nemogu nikome da se zale. . . . . Ova zemlja je nesto najtuznije sto mi se desilo u zivotu. . . . . . Pa eto to je to i ostajte zdravi. . . . . P. S. Ishrana je manje vise bitna ali najvaznije je vase stanje psihe. Moja sreca je bila sto sam tek stigao iz budimpeste i bio pun vere u sebe i znao sam da necu umreti iako sam imao zlezde velicine kokosijeg jajeta ispod oba pazuha i na preponama. . . . Sada sam recimo mnogo losiji psihicki nego tada jer nemam posao i osim prodaje mamine kuce za budzasto i odlaska odavde nevidim izlaz. . . . . . To je to. . . . Molitva isto mnogo pomaze iako ja nisam krsten i neznam oce nas tacno ali bitno je da se veruje i da se klekne i zapali sveca i jednostavno se obratite velikom tvorcu i zamolite za pomoc ili se izjadate i isplacete i posle vam bude mnogo bolje. . . . . Ako sam ikome pomogao drago mi je, ako se neko od doktora uvredio sorry ali to ste sto ste a samo istina coveka vredja. . . . . Pozdrav svima i sve naj. . . . . Srdjan


 12. Luka 03.09.2011

  Zanima me kakve su prognoze za nekoga ko ima veliku tumornu masu (nije presla dijafragmu) , u pitanju je devojka 22 godine, dijagnoza hockinov limfom. Primila je prvu hemoterapiju (agresivnu) i nije imala mucninu. Odgovorite mi molim vas, mnogo je volim.


 13. athena 09.03.2011

  Želim da ohrabrim oboljele ili članove porodice oboljelih od ove bolesti. Moj je otac bolovao od ove bolesti. Simptomatičan je bio svrab. Da ne duljim, prve godine je isprimao hemoterapije, i imao je zračenja. Onda je sve bilo u redu. Međutim, nakon nepune dvije godine. . . Otežano gutanje. Žlijezde su bile uvećane al samo na vratu. Ponovo terapije (nakon prve je već odregaovao dobro, ali je isprimao ipak sve) . Živio je poslije toga 15 godina. Umro je endavno, ali ne od te bolesti, već zbog problema sa srcem. U uspomenu na njega, želim vam samo reći da se ne predajete, da se borite, slušate ljekare, mislite pozitivno. . . Budete podrška. . . Tata je mami jednom rekao da bi s eubio da mi (mama, brat i ja) nismo bili takvi akkvi smo, za i uz njega. . . Srcem i dušom. . . Neka vas bog čuva!


 14. midhat cehobasic 28.12.2010

  Ja sam se ljecio od m. Hodginove bolest i izljecio. Obolio sam 1972 ljecio sam se u Zagrebu u bolnici dr. Ozren novosel, danasnja merkur, kod profesora e. Hauptmanna, a danas je vodeci covjek te te bolnice prof. Dr Branimir Jaksic izuzetni poznavalac ove bolesti. Do danas nisam imao problema a imam 53 god, jedino sto sam operisao srce prije nekoliko godina. A to je bila posljedica zracenja, jer sam samo imao oko 8 mjeseci radioterapiju intezivno bez prekida na svim mjestima gdje se nalazili lifn cvorovi. Danas zivim u finskoj, dvoje odrasle dijece. Za sve one koji su oboljeli od ove bolesti preporucujem samo borbu nikako se predavati, jesti sto vise bjelancevina, sumskih plodova, gljiva i ribe ponajvise, sok od borovnice sam pio svakodnevno po jedan litar i na kraju pridrzavati se strogo sto vam ljekari kazu.


 15. Aleksandar 05.06.2010

  Da li hockinov limfom moze uticati na vid?


 16. ALEKSANDRA 12.03.2010

  U junu 2009 lezala sam na klinici za infektivne bolesti, gdje su mi dijagnosticirali pyelonephritis (upala bubrega* (. Vec tata sam napipala cvorice na vratu i zalila se svi su govorili da nije nista. U 8mj poceli su da rastu i stvaraju neugodne ali male bolove, , , ako trcim, zurim itd, , ,. . . Otisla sam hematologu odma mi je uradena biopsija, ali nalaz patologa nije bio jasno ocitan, da negnjavim sad uglavnom radena mi je revizija jer je cvor rastao i dijagnoza je, , , hodgkinovom limfonu tip mjesovite celularnosti, , ! Odmah su mi ukljucili hemoterapiju cs iib kao b siptomi bolesti. Abvd. Da li se neko razumije ili je imao istu vrstu, da mi napise sve o ishrani, slano, slatko ili ako je neko vegetarijanac da mi napise sve o ishrani. U ponedeljak 22 imam drugu hemoterapiju voljela bi da mi date podrske i savjeta sto vise. Hvala.


 17. jovan 27.02.2010

  To je veoma teska bolest.


 18. Jovanovic Zorica 26.01.2010

  2005. G su mi dijagnostikovali morbus hodgkin m. C. Sa n. S, ili mesovita celularnost sa nodularnom sklerozom. 3b. Stadum. Lecena sam i hemioter. I zracnom. Zlezde su u najvecem broju zahvatile medijastinum, pratile su aortu, oko srca, i dve male u stomaku malih promera nemalignih, ali su lekari preventivno ukljucili i zracenje stomaka. Prvo je uklucena abvd-h. T. Posle dva meseca zracna th. Neznam sta bih pre rekla. Svaki pacijent je individua za sebe. Mslim da taj prvi oporavak zavisi, prvenstveno od pozitivnih misli, nikako se zatvarati u sebe i u svoje misli, druzenja sa dragim vam osobama, podrska porodice. Ako sve to imate, lekovi rade svoje, vi postajete jedna zdrava osoba. Ja sam dugo pre saznanja od cega bolujem se osecala mrtvo, ziva u telu mrtvog coveka bez volje, snage, samo sam spavala. . . . . . . . . . Hranila sam se u toku lecenja>ne masno. Ne slatko, ne mleko i mlecni proizvodi, ne przeno. Riba, belo meso pilece bareno. Povrce voce sve, hleb integralni. -dasada jedem sve, malo sam se opustila ali jedino sto pod obavezno se nejede je slatkisi jer se mal. Celije hrane glukozom. Naravno vise ih nemam ali preventivno. Sada sam u petoj god. Remisije, za sada su svi rezultati o. K. Nerazmisljam sta ce biti. Bitno mi je kako mi je sada, presrecna sam jer radim, jer funkcionisem normalno sa svojom porodicom koju puno volim a i ona mene, tako da bi sebicno od mene bilo da mi to nebude na pameti uvek i kada je ponekad tesko, , vrucine mi smetaju, , kada sam prehladjena osecam malaksalost, , tako da se uvek borim, zbog njih, zbog sebe. Veruj te u to da je to jedna zivotna epizoda koja se nikada nece reprizirati ali ce te je pamtiti nazalost. To je jedino sto ostaje od svega toga ruzno secanje. Redovne kontrole, obavezno.


 19. Zeljka 19.12.2009

  Zdravo ja sam zeljka, na wma su mi na osnovu citomorfoloskog i histoloskog pregleda limfne zlezde ustanovili da je rec o morbus hodgkinu inicijalno u ii b-b cs-ph nalaza ns, bnli gradei (stepen skleroze 2, stepen nekroze 1) nakon toga je odluceno da se sprovede hemioterapija po protokolu abvd+mp, zanima me vase misljenje o mom slucaju. Hvala.


 20. Jelica 24.11.2009

  Od ove bolesti sam se razbolela 1994. g. stadiju izmedju III-IV b. Lecila sam se hemoterapijom (8 terapija) i radioterapijom (2 polja ukupno 54 zracenja). Sta reci? Bolest je veoma ozbiljna i tako mora da se shvati. Treba puno snage, hrabrosti i zelje da se prezivi. Ali, moze se. Nisu svi te srece, ali, boze moj, treba se nadati i boriti. Nije lako ni zub izvaditi. Sada ce, ako da bog, biti punih 16 g. Od izlecenja. Bolest moze da se vrati (veliki je procenat) i zato se mora drzati pod kontrolom, slusati lekare i biti disciplinovan. Ne postoji posebna ishrana, jede se sve normalno. Za vreme kada se primaju terapije ne treba jesti sir, jer je moguce dobiti alergiju (osetila na svojoj kozi). Dosta vitamina, piti antioksidanse neprestano, godinama, kao npr. Oligovit sa selenom. Ne piti kompleks b vitamina u tabletama, vec b vitamin unositi kroz hranu (pivski kvasac, zitarice...)


 21. cevreski mihajlo 23.10.2009

  Molim vas ako mozete mi rec o ishranu zato sto ja momentalno boledujem i istovremenu se ljecim o hockinov limfom ali mi treba vise znanja o ishrani pa molim vas ako znate mi pisete ja sam na hemoterapiju hvala vam unapred pozdrav


 22. anonim 22.09.2009

  Moj sin sa 21 god starosti imao je morbus hodkin stepen 2a dobijao je kemoterapije i zracenje u martu mesecu ove godine se to zavrsilo posle toga je imo kontrolu bilo sve u redu sad ima opet u oktombru kontrolu molim za vase misljenje za dalje sad se super oseca a nikad se nije lose ni oseco jedino za vreme kemoterapija tesko mu je bilo. Pozdrav


 23. Dejan Vasiljević 21.08.2009

  Moja mama je nedavno umrla od ove opake bolesti. Nažalost bolest je kasno otkrivena tako da nije bilo šanse da se i primeni adekvatna terapija. Jedino što bih dodao od simptoma je karakterističan hroničan umor. Imala je 62 godine.


 24. Lana 17.06.2009

  Postovani, recite mi da li postoje recidivi kod ove bolesti? Kada se čovek zaleči, da li postoje mogucnosti da se bolest vrati u nekom periodu zivota, i koliko puta je to moguce? Hvala vam unapred na odgovoru.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde