Akutna bubrežna insuficijencija

Akutna bubrežna insuficijencija (ABI) se karakteriše ubrzanim smanjenjem bubrežne funkcije koje prouzrokuje progresivni porast azotnih materija u krvi kod osoba sa prethodno zdravim bubrezima.

Uzrok nastanka

ABI je uvek posledica neke druge bolesti, povrede ili štetne nokse, nikada nije bolest za sebe. Na osnovu mesta gde se dešavaju poremećaji koji dovode do ABI, ona se može klasifikovati na prerenalnu, renalnu i postrenalnu.

 • Prerenalna ABI - nastaje kao posledica hipoperfuzije (smanjena je količina krvi koja dolazi u bubreg) bubrega, a najčešći uzroci su krvarenja, povraćanja, dehidracije, opekotine, šok, srčana insuficijencija i dr.
 • Renalna ABI - razlog je u samom bubregu, najčešće akutna tubulska nekroza koja je izazvana ishemijom kod šoka, sepse, koršćenja lekova kao što su aminoglikozidi, tetraciklini, kod pimene kontrastnih sredstava.
 • Postrenalna ABI - nastaje zbog prepreke u oticanju urina u visini tubula do uretre (mokraćna cev), razlozi su kalkulusi, stenoze, kompresije tumorom, uvećanje prostate.

Klinička slika

 • Početna faza - nastaje sa početkom ishemije traje do početka oligurije ( smanjeno izlučivanje mokraće). U ovom periodu se odigravaju oštećenja bubrežnih ćelija i nastaju hemodinamske promene. Smanjenje diureze (količina izlučene mokraće) ispod 400 ml za 24 časa ukazuje na početak druge faze.
 • Faza oligurije - traje od 10 - 14 dana, postoji oštećenje bubrega i moguće su komplikacije zbog nemogućnosti bubrega da izluči azotne materije i višak tečnosti. Kako raste koncentracija ureje i kreatinina u krvi-bolesnik sve više oseća mučninu, gubi apetit, a u težim slučajevima razvija se teška slika uremije sa znacima oštećenja svih sistema i organa, pa može doći i  do promene stanja svesti i kome.
 • Faza diureze - bubrežna funkcija se spontano oporavlja posle 10 - 16 dana. Oporavak počinje kada se obnove oštećene tubulske ćelije i uspostavi normalna perfuzija bubrega. Volumen urina se sve više povećava, a u krvi se smanjuju nivoi ureje i kreatinina. Kasnije se sve funkcije bubrega oporave, sem što za duže vreme ostaje smanjena sposobnost koncentracije mokraće.

Potpuni oporavak bubrežne funkcije zavisi od težine oštećenja i obično traje 4 nedelje ali i do 12 meseci.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničkih, laboratorijskih ispitivanja (krvna slika, pregled urina-osmolarnost, koncetracija natrijuma u urinu, frakciona ekskrecija natrijuma,..) Ultrazvuk je metoda izbora za dijagnostiku opstrukcije urinarnog trakta.

Lečenje

Mora se brzo korigovati deficit tečnosti izotoničnim fiziološkim rastvorom.U zavisnosti od prirode izgubljene tečnosti mogu se dati i krv, plazma  i drugi koloidni rastvori. Primena manitola i furosemida u inicijalnoj fazi može prevenirati razvoj ATN. Zatim se kontroliše diureza unosom tečnosti, elektrolita (natrijum, kalijum), smanjuje se unos proteina, ugljenih hidrata (100g dnevno).Upotreba peritonealne hemodijalize predstavlja veliki napredak u lečenju ABI.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Jelena 26.10.2020

  Jako lepo opisano.


 2. marcela 29.02.2012

  Jako zanimljivo, razumljivo.


 3. Slavica 07.08.2010

  Nakon upotrebe analgetika (brufen 400mg) , počela je mučnina, nagon na povraćanje, malaksalost i gubitak apetita. U 2 navrata sam imala subfebrilnu temperaturu (37, 2) . Nisam primetila smanjenu diurezu, već me sve navodilo na problem sa želudcem. Pri analizi krvi, urea je bila 11,0 a kreatinin 263. Ldh 588, se 28, crp 13, 4. Ustanovljena je abi. Već istog dana nakon ponovljenih biohemijskih analiza kreatinin je pao na 211, a već sutradan na 117. Praktično trećeg dana kako sam saznala za abi rezultati su bili normalni. Poslednja vrednost kreatinina je bila 64, urea 4,3, k 4,0, ldh 370, a zapaljenski sindrom u referentnim vrednostima. Zanima me dalji tok tj ponašanje i dijetetski režim nakon ovakvog disbalansa organizma.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde