Neisseria gonorrhoeae

Neisseria gonorrhoeae je gram negativan diplokok bubrežastog oblika sa konveksnim stranama okrenutim prema spolja. Nalazi se uvek u parovima i pod mikroskopom podseća na zrno kafe. Veličine je 1,5*0,8 mikrona. Ima afinitet za cilindričan epitel, naročito genitalnih organa i rektuma. Druge sluzokože su manje osetljive.

Put prenošenja

Infekcija se kod odraslih odigrava najčešće polnim putem, ređe preko zaraženih predmeta (sunđeri, odeća, peškiri, kateteri). Kod dece se infekcija prenosi najčešće indirektno, ređe direktno kod seksualne zloupotrebe. Širenju infekcije pogoduju razni faktori kao: fizički napori, menstruacija, instrumentalni zahvati, alkohol, promiskuitet.

Patološki  (medicinski) značaj

Neisseria gonorrhoeae izaziva gonoreju (triper, kapavac), najčešću polnu bolest.

Gonoreja kod muškaraca

 
  • Urethritis gonorrhoica anterior acuta - zapaljenje zahvata prednji deo uretre (mokraćovod, cev koja odvodi mokraću iz bešike u spoljašnju sredinu). Počinje pečenjem pri mokrenju a onda sledi iz uretre isticanje prvo seroznog a zatim obilnog gnojnog sekreta. Bolni su mokrenje i erekcije. Mogu biti zahvaćeni regionalni limfni čvorovi, koji su povećani i bolni, nekada je i telesna temperatura povišena.
  • Urethritis gonorrhoica acuta totalis - nadovezuje se na prethodno opisan uretritis, čest je nagon na mokrenje, javlja se hematurija (krv u mokraći) i bol u predelu perineuma (međice.)
  • Urethritis gonorrhoica chronica- simptomi su manje izraženi, sekret je oskudan, javlja se kao "jutarnja kap" pre mokrenja, posledica je neizlečenih i nepravilno lečenih oblika.
 

Gonoreja kod žena

Slabije se prepoznaje zbog slabije izraženih simptoma i čestih sekrecija druge etiologije. Ispoljava se kao:
  • Urethritis gonorrhoica - karakterišu ga oskudni sekret, slabije izraženo učestalo mokrenje, pečenje i svrab.
  • Cervicitis gonorrhoica - sa oskudnom gnojavom sekrecijom koja se cedi iz cervikalnog (vrat materice) kanala. Sluzokoža cerviksa je jako crvena, otečena i sa erozijama.
 

Gonoreja kod dece

 
  • Vulvovaginitis gonorrhoica infantum - sluzokoža vulve i vagine je crvena, otečena, sa erozijama, praćena obilnom seroznognojavom sekrecijom, zapaljenske promene postoje u ingvinalnim regijama (prepone) i u predelu butina. Mokrenje je učestalo sa pečenjem i jakim bolovima.
 

Ekstragenitalna gonoreja

 
  • Conjuctivitis gonorrhoica - infekcija može nastati nepažnjom, obično prljavim rukama. Češće se viđa kod novorođene dece inficirane tokom porođaja od bolesnih majki. Ispoljava se crvenilom konjunktiva, otokom očnih kapaka i gnojavom sekrecijom. Očni kapci su zatvoreni i slepljeni. Moguće su komplikacije u vidu zamućenja rožnjača, kornealnih ulceracija, pa i slepilo.
 

Mikrobiološka dijagnostika

Dijagnoza se postavlja se mikroskopskim nalazom uzročnika u sekretu koji se pri rutinskom ispitivanju kod muškaraca boji metilenskim plavilom. Dragocen je karakterističan nalaz, izgled i raspored gonokoka. Kod spornih slučajeva i kod žena se koristi bojenje po Gramu.
U izolovanju Neisseria gonorrhoeae koriste se posebne hranljive podloge (Tajer-Martinove podloge) za njeno uzgajanje. Bakterija se može indetifikovati i putem imunoflorescencije ili koaglutinacije.

Lečenje

Neisseria gonorrhoea je osetljiva na veliki broj antibiotika, ali je penicilin najčešće lek izbora. Kod alergije na penicilin mogu se primeniti i tetraciklini, eritromicin, cefalosporini, sulfonamidi. Obavezno je istovremeno lečenje seksualnih partnera.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Mersed 07.04.2020

    Pio sam azitromicin 5 tableta po 500mg nemam vise problema samo imam glavobolju dali je zbog limfnih čvorova i šta mi preporučujete HVALA


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde