Alergija na sunce

Sa prvim izlaganjem suncu na našoj koži često se pojavljuju alergijske reakcije. Crvenilo, svrab, osip, mehurići ili bolni čvorići na koži vrlo su neprijatni, a javljaju se nekoliko minuta do nekoliko dana od prvog izlaganja kože suncu. 
Alergija na sunce je reakcija kože na sunčeve zrake određenog spektra, u određeno godišnje doba, ali i u određeno vreme dana. Važno je da znate da se takva reakcija, koja se naziva alergija na sunce, razlikuje od drugih stanja i promena koje sunčanje izaziva na koži.

Vrste alergija na sunce

1. Polimorfne svetlostne erupcije (PLE)  - ovo je najčešći vid alergije na sunce i gotovo dve trećine ljudi sa alergijom na sunce ima zapravo PLE. Javlja se najčešće u proleće kada se koža koja je mesecima bila prekrivena izloži suncu. Pogađa uglavnom mlade žene i ljude sletle puti.

Simptomi se razlikuju u zavisnosti od vrste PLE, ali uključuju crvenilo, plihove, osip uglavnom na grudima, leđima i unutrašnjoj strani ruku. Iako nije sigurno šta je uzrok, postepeno i umereno izlaganje suncu svakako će biti od pomoći. 

Terapija je kod agresivnijih simptoma uglavnom kortikosteroidnim kremama ili antihistaminicima.

2. Prurigo nodularis  -   Uglavnom na distalnim delovima ekstremiteta nastaju tvrdi, crvenoljubičasti ili crvenosmeđi nodulusi veličine 1-2 cm u promeru. Površina promena može biti verukoidna, pojačano orožala. Okolna koža je obično hiperpigmentovana. Promene prati jak osećaj svraba, a usled češanja i grebanja nastaju ekskorijacije i kruste. Opštih simptoma nema.

3.  Urticario solaris  - Etiopatogeneza je nejasna. Spektar zračenja koje može da uzrokuje ovu fotodermatozu je veoma širok (od rentgenskih do infracrvenih zraka). Pretpostavlja se da se pod uticajem spomenutog zračenja u koži oslobađaju antigeni koji uzrokuju alergijsku reakciju ranog tipa.

4. Fotoalergijska erupcija (fotoreakcija)  - Ovo su odložene upalne reakcije koje nastaju kombinacijom sunčevih zraka i određenih hemikalija koje se nanose na kožu (kreme, šminka, parfemi, boje...). Ove reakcije se manifestuju kao nodule koje svrbe na mestima koja su izložena svetlosti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde