Alergija na sunce

Sa prvim izlaganjem suncu na našoj koži često se pojavljuju alergijske reakcije. Crvenilo, svrab, osip, mehurići ili bolni čvorići na koži vrlo su neprijatni, a javljaju se nekoliko minuta do nekoliko dana od prvog izlaganja kože suncu. 
Alergija na sunce je reakcija kože na sunčeve zrake određenog spektra, u određeno godišnje doba, ali i u određeno vreme dana. Važno je da znate da se takva reakcija, koja se naziva alergija na sunce, razlikuje od drugih stanja i promena koje sunčanje izaziva na koži.

Vrste alergija na sunce

1. Polimorfne svetlostne erupcije (PLE)  - ovo je najčešći vid alergije na sunce i gotovo dve trećine ljudi sa alergijom na sunce ima zapravo PLE. Javlja se najčešće u proleće kada se koža koja je mesecima bila prekrivena izloži suncu. Pogađa uglavnom mlade žene i ljude sletle puti.

Simptomi se razlikuju u zavisnosti od vrste PLE, ali uključuju crvenilo, plihove, osip uglavnom na grudima, leđima i unutrašnjoj strani ruku. Iako nije sigurno šta je uzrok, postepeno i umereno izlaganje suncu svakako će biti od pomoći. 

Terapija je kod agresivnijih simptoma uglavnom kortikosteroidnim kremama ili antihistaminicima.

2. Prurigo nodularis  -   Uglavnom na distalnim delovima ekstremiteta nastaju tvrdi, crvenoljubičasti ili crvenosmeđi nodulusi veličine 1-2 cm u promeru. Površina promena može biti verukoidna, pojačano orožala. Okolna koža je obično hiperpigmentovana. Promene prati jak osećaj svraba, a usled češanja i grebanja nastaju ekskorijacije i kruste. Opštih simptoma nema.

3.  Urticario solaris  - Etiopatogeneza je nejasna. Spektar zračenja koje može da uzrokuje ovu fotodermatozu je veoma širok (od rentgenskih do infracrvenih zraka). Pretpostavlja se da se pod uticajem spomenutog zračenja u koži oslobađaju antigeni koji uzrokuju alergijsku reakciju ranog tipa.

4. Fotoalergijska erupcija (fotoreakcija)  - Ovo su odložene upalne reakcije koje nastaju kombinacijom sunčevih zraka i određenih hemikalija koje se nanose na kožu (kreme, šminka, parfemi, boje...). Ove reakcije se manifestuju kao nodule koje svrbe na mestima koja su izložena svetlosti.


Lekari kod kojih možete zakazati pregled:

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde