Tajna energetske ravnoteže

Energetska ravnoteža osnovni je princip u kontroli i održavanju zdrave telesne težine. Jednačina je jednostavna: telesna težina ostaje u željenim okvirima samo ako je količina unetih kalorija jednaka broju kalorija koje organizam uspe da sagori.

Da bi se, na primer, u telu nataložilo pola kilograma suvišnih masti potrebno je 3.500 kalorija

Toliko ih je potrebno i potrošiti da bi se izgubilo pola kilograma, pa je suština dijeta za smanjivanje telesne težine konstantno stvaranje energetskog, tj. kalorijskog deficita.

Jedna od čestih predrasuda koja prati priče o gojaznosti je da na tu sklonost presudno utiču genetski, endokrini i metabolički faktori. Brojna istraživanja su pokazala da neznatan broj gojaznih osoba ima metaboličke poremećaje – smanjenu funkciju tiroidne žlezde, Kušingov sindrom koji se manifestuje nizom promena i poremećaja funkcija organizma ili neki drugi hormonalni disbalans (v. tekst na strani XX). Ni usporen metabolizam nije prevashodni uzrok taloženja suvišnih kilograma. Metabolički procesi i kod gojaznih i kod mršavih osoba istog su tempa, kuriozitet je jedino što u stanju mirovanja gojazne osobe sagorevaju više kalorija nego što to čini organizam mršavih ljudi.

Nepoznavanje ove azbuke zdrave telesne težine jedan je od razloga što dijete kojima se većina gojaznih podvrgava na svoju ruku ne daju željene rezultate. Razlog je jednostavan: režim ishrane koji prija jednom organizmu, kod druge osobe može izazvati sasvim suprotne efekte. Uz to, dijete po principu „ja najbolje znam“ uzrok su i brojnih zdravstvenih problema. Bez laboratorijskih analiza, stručnog uvida u režim života, rada i navika u ishrani nije moguće skrojiti izbalansiranu dijetu, pripremljenu organizmu i njegovim potrebama. Zbog toga ličnu formulu energetske ravnoteže koja vodi do zdrave telesne težine i zdravih životnih navika mogu da sklope jedino stručnjaci.

Hipokalorijska dijeta u kombinaciji sa ciljanim fizičkim aktivnostima vodi uspostavljanju trajne energetske ravnoteže.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde