Popodnevna dremka čuva srce

Tradicionalna mediteranska kuhinja zasnovana na povrću, morskim plodovima i biljnim uljima zdrava je za srce, a siesta usred dana takođe smanjuje opasnost od smrti od kardiovaskularnih bolesti, objavljeno je u grčko - američkoj studiji na koju se poziva nemački Zeleni krst u Marburgu.

U studiji koju su sproveli Medicinski fakultet Univerziteta u Atini i američki Medicinski fakultet Harvard proučeni su podaci o više od 20.000 Grka starih između 20 i 86 godina koji su učestvovali u evropskoj studiji o raku.

Među pitanjima na koja su tom prilikom ispitanici odgovarali bilo je i jedno koje se odnosilo na učestalost popodnevne dremke.

Pokazalo se da je procenjena opasnost od smrti od srčanih bolesti za 34 odsto niža kod osoba koje spavaju popodne i da češće spavanje ima za rezultat niži rizik, naročito za zaposlene muškarce.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Isidora 17.02.2009

    Moj deda je imao obicaj da drema popodne i to nije ni za sta na svetu propustao, a ziveo je 85 godina. I to je strasno pametna navika, samo sto je malo teze u danasnje vreme da se covek "natera" da uvede red u svoj svakodnevni zivot. Sve negde jurimo, zurimo, nemamo vremena za svoje zdravlje, a da je to najbitnije shvatimo kad zavrsimo u bolnici. Divno je sto postoji ovaj sajt, da se malo ljudi pocnu da razmisljaju o sopstvenom zdravlju i zivotu, i pre nego sto se razbole. Srdacan pozdrav.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde