Samopregled dojke

Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena u Republici Srbiji. Svake godine registruje se oko 4.000 novootkrivanih slučajeva ove bolesti, što predstavlja više od četvrtine svih malignih bolesti kod žena. Najčešće  se otkriva u odmakloj fazi.

Dom zdravlja Niš planira da u saradnji sa Upravom za poljoprivredu i razvoj sela, sa gradom i gradskim opštinama, organizuje edukaciju žena za samopregled dojke. Centar za prevenciju organizovaće i edukativne skupove i u radnim organizacijama gde inače obavlja uobičajne preventivne preglede.

Samopregled dojke je jedan od načina kojim se povećava svest žena o značaju pregleda dojke, smanji strah od skrining pregleda i povećava motivisanost žena za učešće u skrining programima. Samopregled podrazumeva inspekciju i palpaciju dojke i regionalnih limfnih žlezda koje sama žena sprovodi svakog meseca ili periodično, u nekom drugom intervalu počevši od 30. godine života.

Samopregled dojke će omogućiti ženama da najbrže primete eventualnu promenu koju ranije nisu imale. Za uspešan samopregled dojke potrebno je poznavanje normalnog stanja dojke i pravilnu tehniku samopregleda. Aktivnost ekipa Centra za prevenciju Doma zdravlja Niš biće realizovana kako na terenu tako i u samom objektu Doma zdravlja, emitovanjem edukativnog filma o samopregledu dojke, demonstracijom pregleda i praktičnom edukacijom žena na „medicinskom modelu za samopregled dojke“, razgovorom sa lekarima i podelom edukativnog materijala.

Cilj edukacije je podizanje svesti žena o značaju redovnih pregleda, ranog otkrivanja promena na dojci i informisanje o značaju skrining programa koji je pred nama, a sve u pravcu smanjenja umiranja od ove bolesti..

U ponedeljak, 12.10.2009. u 13:00 sati, u Amfiteatru Doma zdravlja Niš, održaće se predavanje povodom početka ove akcije. Tema predavanja je „Karcinom dojke“- faktori rizika i mogućnost rane dijagnostike.

Predavač je prof. dr Milena Veljković.
Gost na predavanju biće g-đa Katarina Rebrača.


Podeli tekst:
Izvor: Dom zdravlja Niš

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde