Muškarci sa višim nivoom testosterona duže žive

Tim sa kalifornijskog univerziteta ustanovio je na uzorku od 794 zdrava muškarca, starosti od 50 do 91 godine, da su oni s najnižim nivoom testosterona bili izloženi 40 odsto većem smrtnom riziku u periodu trajanja studije - između 1985. i 2004. godine.

Studija samo pokazuje da postoji veza između niskog testosterona i ranije smrti, ne ukazujući na uzročno-posledični odnos. Takođe, nije ustanovljeno da ljudi sa natprosečnim nivoom testosterona žive duže od ostalih, naglašava vođa istraživanja dr Gejl Laflin.

U studiji se ističe da se na osnovu njenih rezultata zasad ne može preporučiti uzimanje dopunskog testosterona. Teorijski je moguće da nizak nivo testosterona smanjuje dužinu života kroz metaboličke efekte, budući da su neke ranije studije pokazale da smanjeni nivo tog hormona prethodi razvoju abdominalne gojaznosti i tzv. "metaboličkog sindroma" - zbira rizičnih faktora za dijabetes i srčane bolesti, kao što su gojaznost, visok pritisak i povišen nivo holesterola.

Dr Laflin i njene kolege takođe su uočili da je nizak testosteron praćen abdominalnom gojaznošću i nekim aspektima metaboličkog sindroma, ali kad su ti faktori bili isključeni, pokazalo se da je sam nizak testosteron u nezavisnoj vezi sa ranijim umiranjem.

Među stručnjacima još uvek ima nesuglasica oko toga kad se može smatrati da je osoba u deficitu sa testosteronom - po nekima manjak počinje ispod 300 nanograma po decilitru, dok drugi smatraju da bi ta vrednost morala da bude još niža da bi se govorilo o deficitu.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde