Perutanje kožePerutanje kože
čini se kao neminovnost nakon sunčanja. Kada izgorite na suncu, prvo vas koža peče, zatim dobijete lep bronzani ten, a potom nastupa perutanje kože.

Ono vam može ostaviti permanentne fleke na licu kada ponovo izađete na sunce i izgorite, a istovremeno vam se koža peruta. Pored perutanja koje je posledica preteranog sunčanja, ono može biti i znak da je nastao seborični dermatitis.

Kako sprečiti perutanje kože?

Perutanje kože možete sprečiti. Kako je to posledica prekomernog izlaganja suncu, svakako da ne preporučujemo da provodite previše vremena pržeći se i time uništavajući kožu. Ali, ako vam posao ili deca željna mora ne dozvoljavaju da budete veći deo dana skriveni u hladu, onda ga sprečite kremom.

Pre nego što izađete iz kuće, a znate da ćete biti izloženi sunčevim zracima, kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom su nešto što morate imati kod sebe. Kremu je potrebno naneti 45 minuta pre samog izlaganja. Ako ste na plaži i često odlazite u vodu, bez obzira da li piše da je krema vodootporna ili ne, nanosite je čim izađete iz vode. Voda je ipak spere, so je nagrize, pa ona više ne vrši nikakvu funkciju na vašem telu, jer je ni nema.

Perutanje kože lica, osim naočarama i kremom za sunčanje, možete sprečiti nošenjem šešira. Neka šešir koji nosite bude veliki i svetle boje, jer tamne boje privlače svetlost, pa će vam biti suviše vruće. Perutanje kože posledica je i njene suvoće. Neophodno je da se vrši hidratacija. Osim što ćete je stalno vlažiti odlaskom pod tuš i nanositi odgovarajuće kreme, jako je važno da pijete puno tečnosti. Tečnost podrazumeva vodu, a ne kafu i gazirana pića. Po povratku kući možete uraditi i piling lica i tela, a zatim na kožu nanesite hidratantnu kremu koja odgovara vašem tipu kože. Perutanje kože se može izbeći i time što je nećete trljati peškirom.

Perutanje kože može biti znak da je nastao seborični dermatitis

Seboroični dermatitis je često blago ekcemsko oboljenje koje se tipično pojavljuje u regijama sa visokom produkcijom sebuma. Karakteriše ga crvenilo i perutanje kože, retko uz blag svrab. Može se pojaviti kod novorodjenčadi i tada je prolazno najčešće za 3 meseca, dok se u odraslom dobu smatra hroničnim oboljenjem. Incidenca je čak u 10%  odrasle populacije, a kako se ne može odvojiti od peruti poglavine smatra se da je procenat još mnogo veći. Muškarci više pate nego žene, a parametar je i raspoloženja i stresa s obzirom da je značajno pogoršanje u svim iscrpljujucim okolnostima.

U lečenju se uvek koriste antimikotici i antiinflamatorni agensi. Po potrebi mogu se ukljuciti imunomodulatori i kortikosteroidi. Kako je oboljenje hronične prirode terapiju je potrebno ponavljati. Ovo je stanje kože kojem prija dozirano izlaganje suncu, uvodeći kožu u stanje remisije tokom nekoliko meseci.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde