O i X noge

Poznato je da većina dece u prve dve godine života ima fiziološki izražene O noge većeg ili manjeg stepena. Druge i treće godine kolena zauzimaju X položaj, a tek od četvrte godine noge, odnosno kolena, dobijaju prav oblik. Svako odstupanje od normalnog razvoja zahteva kontrolu ortopeda i fizikalno lečenje koje daje odlične rezultate u prve četiri godine života.

Genu valga (X noge)

Ovo je stanje u kome je tibiofemoralni ugao manji od 170 stepeni. Ugao koji natkolenica zaklapa sa potkolenicom sa spoljašnje strane kolena je nešto manji. Ne postoji oštra granica između fiziološkog i patološkog valgusa. Valgus kolena može biti idiopatski, simptomatski i kompenzatorni, kao posledica promena u drugim zglobovima.

Ova promena generalno remeti statiku naročito zgloba kolena. Dete sa naglašenim valgusom hoda nespretno, trljajući međusobno kolena. Stopala su u pronaciji i dete dere cipele više sa unutrašnje strane. Takva deca su obično punačka zbog smanjene aktivnosti.

U 95% dece, uzrasta od 2 do 6 godina, lečenje nije potrebno, jer se stanje koriguje spontano. U upornim slučajevioma preporučuju se vežbe i cipele sa medijalnim pojačanjem. Kod težeg oblika, kod dece preko 8 godina života, potrebno je preko noći nošenje proteza. U adolescentnom periodu korekcija se vrši hirurškim putem.

Genu vara (O noge)

Roditelji najčešće dovode decu zbog velikog razmaka među kolenima i hoda na širokoj osnovi sa unutrašnjom torzijom potkolenice. Stanje se pogoršava kada dete duže hoda ili kad je umorno.

Najčešće je prouzrokovan rahitisom ili skraćenjem abduktora.

Tretman nije potreban. Roditeljima treba objasniti da je to normalno stanje i da će se spontano korigovati.

Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Milica 02.04.2023

    Postovani,cerkica ima 16 meseci i nogice su joj primetno u O polozaju. Kada hoda nogice joj idu na unutra, nije mnogo strasno ali upada mi u oci. Pocela je rano da hoda sa 11 meseci i jos nosi pampers. Da li je jos uvek rano da reagujemo? I kada se treba obratiti decjem ortopedu?


  2. Tanja 17.06.2021

    Postovani, Cerkica ima 2 godine i 4 meseca i kolena su joj u poslednjih nekoliko meseci primetno otisla u “x”. Nespretno trci bacajuci stopala na spolja. Visoka je za svoj uzrast, ima visinu trogodisnjaka. Da li je jos uvek rano da reagujemo ili ne? Sta bi trebalo prvo da uradimo?


  3. Bojan 28.04.2021

    Poštovani, zahvaljujemo Vam što imamo priliku da postavimo pitanja stručnjacima. Ćerkica ima 2 godine i čini nam se da nogice idu u X (oko 6-7cm razmak izmedju zglobova, onako laički kako sam ja mogao izmeriti). Ne bismo da paničimo ali kada je pravo vreme da reagujemo? Hvala veliko


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde