Cerebralna paraliza

Cerebralna paraliza je oboljenje koje se manifestuje poteškoćama sa držanjem, ravnotežom i nedovoljno usklađenim pokretima zbog ukočenosti ili slabosti mišića. Pojam "cerebralna" odnosi se na mozak, a "paraliza" na poremećaj pokreta i položaja. Bolest nastaje usled oštećenja mozga tokom trudnoće, porođaja ili odmah nakon rođenja (starost i bolest majke, prerano rođenje deteta, nedovršeno sazrevanje ploda). Povreda  ne oštećuje detetove mišiće ili nerve koji ih povezuju s kičmenom moždinom, nego sposobnost mozga da kontroliše te mišiće.

Uzroci cerebralne paralize

Sve faktore rizika i potencijalne uzročnike možemo podeliti u tri grupe: prenatalne ( od začeća do poroda ), perinatalne ( kratko vreme iza porođaja) i postnatalne ( posle prve nedelje nakon porođaja. Prenatalni uzroci: genetska predispozicija, hromozomske abnormalnosti, dokazane kongenitalne infekcije ( toksoplazmoza, rubeola, citomegalovirus, herpes ), nedostatak kiseonika, alkohol ili lekovi upotrebljavani za vreme trudnoće. Perinatalni uzroci: moždano krvarenje u unutarašnjem prostoru mozga i u moždanom tkivu, oštećenje moždanog tkiva uzrokovano manjkom kiseonika ili problemima s protokom krvi, potvrđeni edem, teška žutica. Postnatalni uzroci: vaskularni problemi, trauma mozga, infekcije, neoplazme

Koji su simptomi cerebralne paralize?

Dete obolelo od cerebralne paralize najčešće ispoljava sledeće simptome: ne podiže glavu, ne okreće se, ne sedi kada za to dođe vreme, ne reaguje na majku i okolinu slaba napetost ili mlitavost mišića, poteškoće prilikom hranjenja, jaka iritabilnost, neusklađeni pokreti (ataksija), nevoljni pokreti (atetoza).

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnozu cerebralne paralize postavlja neuropedijatar ili fizijatar. Cerebralna paraliza nije bolest i ne može se izlečiti. To je stanje koje traje od rođenja do smrti.

Osposobljavanje dece obolele od cerebralne paralize

Za svako dete obolelo od cerebralne paralize neophodno je organizovati poseban program osposobljavanja. Svaki program se sprovodi pojedinačno i prilagođen je stanju deteta, a može biti izmenjen u skladu sa dostignutim razvojem, što procenjuju članovi tima u toku tretmana. Jedan od osnovnih tretmana namenjen je razvitku držanja tela (sedenje, stajanje, kretanje). Posebna pažnja se pridaje razvitku mišljenja, govora, komunikacije i korigovanju vida. Dete se takođe uči hranjenju, oblašenju, a krajnji cilj je postići najviši stepen samostalnosti (onaj koji je moguć). Školovanje zavisi od stepena dostignutog razvoja deteta.

Podeli tekst:

Autor Dr Dragan Zlatanović

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Marija 30.10.2013

  Se izvinuvam ne se raboti za mene tuku za moeto vnuce i me interesira dali ima nekakva moznost ovaa bolest da se izleci ili ublazi nekoj stadium so maticnite kletki t. E. Papocna vrvca.


 2. darko sa cp 08.03.2013

  To sto ste rekli da nepostoji lek za cerebralnu paralizu. E upravo imam drugacije razmisljanje o leku, recimo ovako. Culi ste za majku prirode sto znaci da u prirodi 100% postoji lek ali samo e jedno pitanje: kako znati koja biljka leci? A pri tome imam jak utisak da bi ja licno mogao da nadjem taj lek, samo mi treba sve biljke ove planete jedna labratorija sa svim mogucim instrumentima i treba mi veliki broj miseva koji imaju cerebralnu pralizu. Kladim se da bi 100% nasao lek na taj nacin, jer odlicnu zamiso imam kako bi poceo da radim u pronalazenju leka. U roku 2 godine lek bi nasao!


 3. vedrana lazic 13.01.2012

  Roditelji treba sto vise da se upoznaju sa uzrocnicima ove bolesti. Ja bolujem od cerebralne paralize imam 14 g idem u 6 razred


 4. Stanisavljevic Svetlana 23.09.2011

  Moje dete ja posle rodjenja, dobio obostranu upalu pluca i vrlo brzo preslo na mozak. Ustvari nepaznjom pedijatara koji nisu na vreme reagovali sa antibioticima, zarazio se bakterijom meningokok/baktrijski meningitis i optuzili mene da sam kliconosa, a svoju trudnocu odrzavala sam u bolnici narodni front i sve sto je trazeno od mene da uradim analize, bile su uredne. Jedino je pritisak bio povisen pa mi je moj ginekolog prepisala lek metildopa. Od njegove navrsene prve godine, krenuli smo po savetu njegovog pedijatra na kineziterapiju i radnu terapiju u zavodu miroslav zotovic/sokobanjska, beograd. Tamo smo uzastopno isli, cak je fizioterapeut dolazio i privatno da radi vezbe kuci sa mojim detetom. Trazila sam jos neki komenter specijaliste, pa me pedijatar upucuje u ortopetsku bolnicu na banjici. Pregledao ga je dr. Cobeljic i ustanovio da ima spazam misixa, tj. Cerebralnu paralizu blazeg stadijuma. Sada mog sina vodimo takodje u sokobanjsku, ali u bolnici za cerebralnu i deciju paralizu. U prosli petak 16. 09. 2011. Dr, jekic milica nas sada upucuje u istu dnevnu bolnicu, ali u brace jerkovic, medjutim nama je problem sto ta bolnica nema svoja vozila kojom bi prevozila moje dete, a ja nisam u mogucnosti da ga vodim, jer mi je isteklo bolovanje do pete navrsene godine deteta. Sada trenutno produzavam bolovanje, sto na dete, sto na sebe i godis, odmor. Mene konkretno interesuje, da li postoji ustanova na opstini novi beograd, gde ima i fijoterapeut, logoped, defektolog koji bi radili sa mojim detetom tipa dnevne bolnice?


 5. aleksandar 04.06.2011

  Da li je moguce da dete koje normalno jede reaguje puzi i ne izgleda mlitavo ima neki vid cerebralne paralize?


 6. eleonora sloboda 27.11.2010

  Koliko je cesta pojava, cerebralna paraliz, ali kod odraslog? Uzrok je trauma mozga. Sta moze da se uradi? Kakve su prognoze? Problem je u spazmu donjih ekstremiteta i poremecenom hodu. Sta dalje raditi? Trauma je bila davno, pre 16g,


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde