Izaberite najbolji toplomer

Temperatura zavisi od mesta na kojem se meri. U ustima i uhu kreće se oko 36,6 stepeni, ispod ruke 36,1, a u rektumu 37 stepeni. Smatra se da odrasla osoba ima povišenu temperaturu preko 38 stepeni (mereno rektalno), a dete preko 37,5 stepeni.

Temperatura se reguliše u mozgu, preko sistema zaduženog za održavanje ravnoteže između proizvodnje i gubitka toplote. U slučaju infekcije ili upale, naš „termostat” se prirodno zagreva. Naime, pojava povišene temperature je znak da naš organizam dobro funkcioniše. Treba voditi računa kod starijih osoba jer kod njih povišena temperatura može dovesti do poremećaja u ponašanju i kod dece jer tada postoji veća opasnost od grčeva i dehidracije.

U svakom slučaju dobro je znati tačnu temperaturu radi određivanja efikasnog načina lečenja. Pipanje čela nije dovoljno, tim pre što postoji mnogo vrsta toplomera... Ali koji izabrati?

„Klasični” stakleni

Ovi toplomeri su pouzdani, ali veoma osetljivi i teže se očitavaju. Pri njihovoj upotrebi mora se ispoštovati vreme od jednog minuta bez pomeranja.

„Digitalni”

Ovi elektronski toplomeri se jasno očitavaju, a i emituju zvučni signal kada je postupak obavljen. Brži su i praktičniji od staklenih. Za bebe koristite modele sa savitljivim vrhom..

„Čeoni”

Lako se koriste, ali se savetuju samo ako nema drugog rešenja jer pokazuju samo približnu vrednost. Obavezno naglasite lekaru kako ste merili temperaturu.

„Ušni”

Oni rade na principu infracrvenih zraka koji očitavaju temperaturu bubne opne za jednu sekundu. Vrlo su praktični za bebe, ali i za odrasle. Pre upotrebe morate vežbati jer je bitan položaj toplomera u uhu.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde