Trihineloza

Trihineloza predstavlja helmintozoonozu koja se odlikuje pojavom crevnih manifestacija, otokom lica i očnih kapaka, eozinofilijom i bolovima u mišićima.

Uzrok nastanka

Izazivač je helmint (crv) Trichinella spiralis. Izvor zaraze su životinje (divlja i domaća svinja, medved, jazavac i dr.). Čovek se zarazi konzumacijom nedovoljno termički obrađenog mesa.

 

Klinička slika

Inkubacija se kreće od 5-20 dana.

Rana faza (prva nedelja bolesti) se odlikuje gađenjem, povraćanjem, prolivima, bolovima u trbuhu, gubitkom apetita, vrtoglavicom, nesanicom i preznojavanjem. Ova faza odgovara migraciji larvi kroz zid creva.

Druga faza (druga nedelja) se manifestuje otežanim žvakanjem, govorom, edemom mišića, dispnejom (otežano disanje), otežanim hodom i dr. Kod nekih bolesnika se zapaža ospa po trupu i ekstremitetima praćena povišenom temperaturom i do 40 °C. Jaki bolovi u mišićima mogu da dovode do kontraktura. Kao posledica alergizacije javljaju se miokarditis, pad krvnog pritiska, ubrzan rad srca, EKG pokazuje oštećenje srca.

Treća faza se odlikuje otokom gornjeg dela tela i lica, očnih kapaka, konjunktiva, krvarenjem u očnim uglovima, na koži. U krvnoj slici se zapaža povećan broj belih krvnih zrnaca i eozinofila. Bolest protiče za 4-6 nedelja.

 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu epidemioloških podataka, kliničke slike, a potvrđuje se laboratorijskim pregledima, dokazivanjem mladih formi u venskoj krvi, imunodijagnostikom, kompresivnom trihineloskopijom i biopsijom mišića.

 

Lečenje

Tokom prve faze čine se pokušaji odstranjivanja gravidnih ženki davanjem rastvora magnezijum-sulfata. Za lečenje se koriste albendazol, mintezol ili mebendazol. Paralelno se daju glikokortikoidi, preparati kalcijuma, rastvor glikoze, analgetici, kardiotonici, vitamini.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde