Mikoplazma infekcija

Učestalost


Vaginalna mikoplazma hominis postoji kod 1 do 31% žena. Infekcija je često udružena sa hlamidijama, gonokokom i streptokokom iz grupe B.  Infekcija grlića uzrokovana mikoplazmama u trudnoći predstavlja rizik kako za majku, tako i za dete. Mikoplazme se javljaju kao uzročnici horioamnionitisa, prevremenog prsnuća plodovih ovojaka i prevremenog porođaja.

Klinička slika


Ukoliko se radi o asimptomatskim infekcijama, kod kojih je neznatno pojačan vaginalni sekret, mikoplazme se najčešće dokazuju iz brisa vagine, dok se retko nalaze u brisu grlića materice ili uretre. Suprotno gotovo saprofitnom ponašanju mikoplazmi u vagini i delimično grliću materice, naseljavanje same maternične šupljine, jajovoda, odnosno širenje mikoplazmatske infekcije u malu karlicu oslikava njihov puni patogeni značaj. Simptomi koji se pri tome javljaju su nespecificni, a obuhvataju bolove ili napetost u donjem delu stomaka, pojačani vaginalni sekret, bolove prlikom polnog odnosa i sl. Mogu se javiti mučnina i povraćanje, povišena telesna temperatura, nepravilna krvarenja, kao i smetnje prilikom mokrenja (pečenje i učestalo mokrenje). Izgleda da je kod žena patogenija Mycoplasma hominis, dok kod muškaraca više problema izaziva Ureaplasma urealyticum. Kod muškaraca se simptomi javljaju ubrzo nakon infekcije-pojačan nagomilani sekret žućkaste boje, odnosno serozna i sluzava sekrecija iz uretre, gnojni iscedak iz penisa i crvenilo.

Dijagnoza


Dijagnoza se postavlja izolacijom ovih bakterija iz briseva grlića materice i identifikacijom nakon kultivisanja na čvrstim i tečnim hranljivim podlogama.
Interpretacija rezultata je često teška, s obzirom na to da se radi o bakterijskim vrstama koje ulaze u sastav normalne flore donjeg genitalnog trakta žene.

Lečenje


Lekovi izbora za lečenje infekcija izazvanih mikoplazmama su tetraciklini i makrolizi. Leče se oba partnera istovremeno. Dok se terapija ne završi, potrebna je apstinencija od seksualnih odnosa, inače postoji rizik od reinfekcije Za seksualno aktivnu osobu ne postoji apsolutno siguran način kako da izbegne ovu vrstu polno prenosive bolesti. Sve što narušava pH vagine i bakterijsku ravnotežu vagine može dovesti do infekcije. Izbegati hemijske iritanse, šampone, tampone i sl.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde