Botulizam

Uzrok nastanka


Izazivač ove bolesti je Clostridium botulinum, gram pozitivna, anaerobna bakterija. Prirodni rezervoar infekcije su domaće i neke divlje životinje. Preko fekalija C. botulinum dolazi u spoljnu sredinu, gde obrazuje spore i kontaminira meso, ribe, voće, povrće i druge hranljive produkte. Čovek nije izvor zaraze. Osnovni mehanizam prenošenja je alimentarni. Bolest se javlja posle konzumacije konzervi (riba, pečurke, povrće), suvog mesa, suhomesnatih proizvoda i dr.

Klinička slika


Inkubacija se kreće od nekoliko časova do 4 dana. U kliničkoj slici razlikujemo sledeće sindrome:

-Sindrom intoksikacije: glavobolja, vrtoglavica, brzo umaranje, slabost, povišena temperatura.

-Digestivni sindrom: bol u trbuhu, mučnina, povraćanje, proliv.

-Neurološki sindrom: javlja se već krajem prvog dana bolesti. Bolesnici se žale da nejasno i dvojno vide (diplopija). Zapaža se divergentni strabizam (razrokost), nistagmus (drhtanje očne jabučice), ptoza (spuštanje) očnih kapaka, midrijaza (proširena zenica), anizokorija (nejednakost zenica), paraliza akomodacije i reakcije na svetlost. Sve ove manifestacije se označavaju kao oftalmoplegični sindrom. Lice ima izgled maske, paralize mišića jezika, ždrela, mekog nepca i grkljana otežavaju govor bolesnika, glas je tih, čak i nečujan. Gutanje je otežano pa se tečnost vraća preko nosa. Sluzokoža usne duplje je suva, salivacija (lučenje pljuvačke ) je smanjena (sindrom disfagije i disfonije). Jezik je često izbrazdan. Kod bolesnika se javlja opstipacija (zatvor), meteorizam (nadutost trbuha) i retencija urina. Bolesnici se lako zamaraju, prisutna je mišićna slabost, temperatura je normalna. Zbog zahvatanja mišića disanja i paralize dijafragme nastaje poremećaj disanja. Disanje postaje ubrzano, površno, neregularno. Puls je ubrzan, pritisak pada. Smrt nastupa kao posledica asfiksije (gušenja).

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu epidemioloških podatka, kliničke slike, a potvrđuje se laboratorijskim pregledom ostatka hrane i seruma bolesnika.

Lečenje


Rano prepoznavanje bolesti zahteva korišćenje natrijum bikarbonata za ispiranje želuca, visoke klizme i unos magnezijum sulfata. Ako bolesnik ima razvijenu formu bolesti daje se polivalentan serum što pre. Pored specifične terapije primenjuje se detoksikaciona terapija (glikoza, Ringerov rastvor, natrijum hlorid, haemodex rastvor i dr). Za sterilizaciju creva ordiniraju se antibiotici. Terapija traje 7-10 dana.

Lake foreme bolesti se povlače za 2-3 nedelje, dok teške perzistiraju tokom 2-3 i više meseci.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Petar 08.03.2013

    Zdravo! Jedno pitanje u vezi botulizma. Ovako, juce sam pojeo vakumiranu slaninu, oko 100- 200g sirove slanine a nesto sam i skuvao, slaninu mi je dao komsija a sad cujem da nema datum na sebi i da je mozda cak i prosao rok trajanja. Danas sam imao glavobolju. Da li postoje sanse da je toksin krenuo da se luci, i da li postoji rizik da se zarazim? Koji su simptomi i za koji vremenski period nastupaju? Hvala vam unapred, pozdrav!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde