Rezultati prve domaće, multicentrične kliničke studija o lečenju dispepsije – sastanci sa lekarima u Pirotu i Užicu

U sklopu niza predavanja širom Srbije posvećenih dispepsiji i rezultatima prve domaće, randomizovane, multicentrične kliničke studije, čiji je cilj bio da se ispita efikasnost i bezbednost primene Ranisana i Omeprola u terapiji pacijenata obolelih od dispepsije, kompanija Actavis je, najpre, 07. oktobra u Pirotu, a zatim i 10. oktobra u Užicu, u saradnji sa Sekcijom opšte medicine i lokalnim podružnicama Srpskog lekarskog društva, organizovala sastanke sa temom: ’’Efikasna i bezbedna terapija dispepsije’’.

Inače, dispepsija predstavlja opšti naziv za bol ili nelagodu u predelu želuca, koji su epizodičnog ili stalnog karaktera i koji su, često, praćeni nadimanjem, ranom sitošću, gorušicom, mučninom i povraćanjem.
Ovo je prva domaća, randomizovana, multicentrična klinička studija organizovana i sprovedena uz saglasnost Agencije za lekove i medicinska sredstva - ALIMS i uz poštovanje najsavremenijih, kako domaćih, tako i evropskih standarda kada je u pitanju izvodjenje ovakvih studija.

Studija je sprovedena na teritoriji cele Repiblike Srbije, bilo je obuhvaćeno 16 gradova (od Subotice na severu, do Vranja na jugu), sa 100-tinak uključenih lekara (gastroenterologa i lekara opšte medicine), a obradjeno je 566 pacijenata oba pola, što je, do sada, najveći broj pacijenata kod nas, uključenih u ovakvu vrstu studije.

Za oko 200 lekara opšte medicine koji su prisustvovali sastancima u Pirotu i Užicu, ovo je ovo bila odlična prilika da čuju eminentne stručnjake iz ove oblasti (prof. dr Aleksandar Nagorni – KC Niš i prof. dr Miodrag Krstić – KC Srbije i da se podsete na vrste i moguće uzroke dispepsije, kao i da se upoznaju sa najnovijim smernicama i preporukama za lečenje dispepsije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, što će im biti od veliki koristi u njihovom svakodnevnom radu sa pacijentima obolelim od ove bolesti.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde