Vantelesna oplodnja povećava natalitet

Broj slučajeva asistirane reprodukcije povećan je za 25 odsto od 2000. do 2002. godine, pokazali su podaci međunarodnog istraživanja kojim je koordinirao francuski Institut za zdravlje i medicinska istraživanja - Inserm.

Naučnici su do te cifre došli kompilacijom podataka o broju slučajeva asistirane reprodukcije u 1.563 klinike u 53 zemlje, preneli su francuski mediji.

Prema podacima Inserma, u svetu se zahvaljujući asistiranoj oplodnji rodi godišnje između 219.000 i 246.000 dece.

Primena metode, međutim, varira u svetu, tako da se takvoj vrsti reprodukcije, na primer, podvrgnu dve osobe na milion stanovnika Ekvadora, a u Izraelu 3.688 na milion stanovnika.

Naučnici su konstatovali i da se efikasnost asistirane reprodukcije povećala, dok se broj ugrađenih embriona smanjio, što je rezultiralo smanjenjem istovremenog rođenja više beba.

Stopa uspešnosti asistirane reprodukcije je 2002. godine bila između 15 i 22 odsto u zavisnosti od metoda, dok je iste godine među bebama začetim na taj način bilo 25,7 odsto blizanaca i 2,5 odsto trojki.

Najčešći oblik asistirane reprodukcije je vantelesna oplodnja, a tu su i druge različite metode u kojima se jajašca žene i sperma muškarca sjedinjuju van tela i zatim vraćaju u matericu ili jajovode.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde