Faktori koji utiču na seksualnost u trudnoći

Postoje brojni fiziološki i psihološki činioci koji utiču na seksualni život trudničkog para. Nakon postepenog smanjivanja učestalosti seksualnih odnosa, u prvom i drugom tromesečju trudnoće, u trećem tromesečju seks, praktično, zamire. Istraživanja pokazuju, međutim, da žene koje se naviknu da i za vreme trudnoće vode Ijubav postaju lepe i zavodljive.

Seksualnost žene

Uprkos izuzetnoj važnosti seksualnosti, s biološkog, sociološkog i psihološkog aspekta, humana seksualnost veoma je kasno postala predmet naučnog interesovanja. Zaista, ne postoji oblast koja je u većoj meri bila predmet društvene i religijske zabrane.

Do objavljivanja Mastersove i Johnsonove studije, 1966. godine, jednog od najvažmjih istraživanja iz oblasti fiziologije seksualnosti žene, vladali su postulati Alberta Kihsey-a (1948) o tipičnim obrascima seksualnog ponašanja žene, uslovljenim njenim godinama, bračnim stanjem i socio-ekonomskim statusom. I pored opsežnosti navedenih istraživanja, nije dat odgovor na pitanje na koji način ličnost integriše seks u svoj svakodnevni život. Dakle, reč je o problemu odnosa ličnosti i seksualnosti, odnosno kako pojedini tipovi ličnosti utiču na usvajanje stavova o seksualnosti, kako pristupaju seksualnosti i kako ispoljavaju sopstveno seksualno ponašanje.

Savremena seksologija, kad je o ovom problemu reč, sledi dva osnovna pravca. Hiteova istraživanja, prva u istoriji seksualnosti, na sistematizovan način otkrivaju kako žene prihvataju i doživljavaju tuđu i sopstvenu seksualnost. S obzirom na strogo subjektivni i individualni pristup seksualnosti, rezultati ovih istraživanja ne podležu uopštenim zakonima. Za razliku od navedenog istraživanja, rezultati drugih autora pokazuju da, u okviru postojećih tipova ličnosti (ekstroverti/introverti,   stabilan/neurotičan tip ličnosti), postoje različiti oblici seksualnog ponašanja. Bez obzira na pol, ekstrovertne ličnosti slobodnije i češće iskazuju seksualno ponašanje od introvertnih ličnosti. Kad je reč o odnosu dimenzije ličnosti i seksualnog ponašanja (stabilnost/neurotičnost), utvrđeno je da neurotične žene ređe doživljavaju orgazam, dok s druge strane, značajno češce imaju dismenoreju.

Psihofiziološke promene koje nastaju u trudnoći

Trudnoća je normalno, psihofiziološko stanje, ali je istovremeno i izuzetno stanje, po tome što su sve rezerve i celokupne fizičke i psihičke karakteristike u iskušenju. Ona dovodi do niza promena, koje u "negativnim" uslovima (nezrele i neurotične ličnosti) mogu uzrokovati dezorganizaciju ličnosti i patološke reakcije. Ako jeu pitanju stabilna struktura ličnosti, sve "normalne krize", koje nastaju tokom trudnoće, prolaze nakon porođaja, a mogu dovesti i do sazrevanja ličnosti. Jedna od kriza koje mogu nastati u trudnoći jeste kriza seksualnog funkcionisanja. U periodu prilagođavanja na trudnoću karakteristično je da se gubi seksualno interesovanje. Tokom prva dva tromesečja graviditeta dolazi do postepenog smanjivanja učestalosti odnosa. U poslednjem tromesečju trudnoće seksualni odnosi predstavljaju retkost. Postavlja se pitanje faktora (psihološki, fiziološki, uticaj sredine) koji dovode do odbijanja ili motivisanosti za seksualne odnose u trudnoći.

Psihološki faktori koji utiču na seksulane odnose

 • Stavovi trudnice o sopstvenoj trudnoći (željenost trudnoće, razlag za trudnoću).
 • Način na koji trudnica prihvata promene tela uzrokovane trudnoćom. Žene koje su bile zavodljivog izgleda postaju nesigurne u način na koji će partner prihvatiti promene, što najčešće rezultira otuđivanjem partnera i osećanjem izolovanosti. Javlja se nesigurnost, te trudnoća može probuditi neke stare sumnje i konflikte.
 • Način na koji trudnica reaguje na stresne situacije (porodična, materijalna i profesionalna situacija).
 • Način na koji se trudnica prilagođava promenama u odnosu s partnerom.

Fiziološke promene koje utiču na seksualne odnose

 • Seksualno interesovanje može biti umanjeno dodirivanjem grudi, koje su bolne i osetljive.
 • Mučnina, koja može biti prisutna, često biva intenzivirana partnerovim zadahom, znojem ili parfemom.
 • Promena aktivnosti fetusa (aktivnost fetusa se za vreme seksualnog odnosa povećava) može biti uzrok nedovoljne opuštenosti i smanjene želje za seksualnim odnosom.
 • Teškoće u pronalaženju adekvatnog položaja, u kome bi seksualni odnos bio ugodan.
 • Postoji određen broj žena koje imaju povećanu seksualnu želju za vreme trudnoće, naročito u prva dva tromesečja. U poslednjem tromesečju trudnoće, kod većine žena, dolazi do gubljenja želje za seksualnim odnosom. Ovaj tip ličnosti doživljava trudnoću kao dokaz ženstvenosti i upravo u tome vidi izvor želje. Žene koje, se naviknu na seksualnu aktivnost u trudnoći deluju veoma lepo i zavodljivo.

Danas se ne govori samo o ženi trudnici, već i o trudničkom paru. Muškarac prolazi kroz period adaptacije u procesu formiranja identiteta roditelja. Dival, 1971. godine, opisuje nove emocije koje kod muškaraca izaziva trudnoća (osećaj "uhvaćenosti u zamku", ambivalencija, depresija, anksioznost). Povremeno se uočavaju i psihosomatske promene (promene raspoloženja, mučnina i nesanica). Sve iznete reakcije obično ostaju neprepoznate i dobijaju malo pažnje od profesionalnih radnika.

Muškarci imaju različita mišljenja o seksualnom odnosu s partnerkom u trudnoći

 • Prvi tip muškaraca saopštava da je odnos s trudnicom potpuno drugačiji doživljaj i iskustvo. Ovaj tip muškaraca često izjavljuje: "...njeno telo je drugačije, grudi su punije, zutegnutije, tkivo vagine izgleda čvrsće..." S napredovanjem trudnoće, i povećanjem trbuha, muškarac više nije sigurun kako da izvede seksualni akt. Javljaju se veoma kompleksna osećanja, poput osećanja da seksualne odnose ima ne samo dotadašnjom ljubavnicom, već s budućom majkom svoga deteta.
 • Drugi tip muškaraca ima povećanu želju za vreme trudnoće svoje partnerke. Razlozi za to su sledeći: osećanje velike bliskosti s partnerkom koja nosi njegovo dete, oslobođenost straha od neželjenog začeća, osećaj sazrevanja, doživljavanje trudnog tela kao zavodljivog tela.
 • Treći tip muškaraca u različitim periodima trudnoće ima različitu želju za seksualnim odnosima. U prvom tromesečju trudnoće, kod ovih muškaraca postoji želja za seksualmm odnosima. U poslednjem tromesečju, želja se smanjuje, ili gotovo u potpunosti iščezava (frustracija uzrokovana nenalaženjem adekvatnog položaja u kojem je odnos ugodan; povećana vaginalna sekrecija - naročito kod onih muškaraca kod kojih je oralna predigra saftavni deo seksualnog akta; osećaj straha da se za vreme seksualnog odnosa ne povredi plod).

Brojni muškarci za vreme seksualnog odnosa s trudnom suprugom maštaju o drugim ženama (obično je to žena koja nije rađala). Pojedini izjavljuju da imaju "krizu" za vreme trudnoće svoje partnerke (nikada između), a kao razlog za to navode gubitak   privlačnosti   partnerke   u trudnoći. Mada se smatra da su maštanja i ovakve "veze" u ovim situacijama normalni (uslovno rečeno), ipak se može zaključiti da najčešće ukazuju na postojanje problema u vezi. Ovakve situacije dovode do gubitka komunikacije, međusobnog udaljavanja. Muškarac najčešće ne razume svoja osećanja, a partnerka, ukoliko zna za muževljevu vezu, oseća bes, napuštenost, odbačenost ili beznačajnost - oseća se kao izvor problema.

U ovakvim situacijama od izvanrednog je značaja da parovi imaju profesionalni savet, koji će im pomoći da, pre svega, nauče kako da komuniciraju. Razgovori će im omogućiti da uvide da prolaze kroz slične pritiske, da iznesu individualne potrebe i želje, kako se ne bi osećali neprijatno pri zadovoljavanju specifičnih želja, kao i da pronađu rešenja prihvatljiva za oboje. Komunikacija je najefikasniji način da uz što manje bola prođu kroz kontradiktorna osećanja koja trudnoća donosi.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi seksualnosti.


 

Podeli tekst:

Autor Psiholog Vesna Kostić

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. Nikola 11.03.2017

  Moja žena i ja smo najbolje seksualne odnose imali za vreme njenih trudnoća. Mislim da je to zato što se ona tad osećala najženstvenije a i meni se takva najviše dopadala.


 2. Alimpije 14.04.2011

  Vrlo zanimljivo, hvala!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde