Svetski dan srca 2020.


29.9.2020. je dan kada se obeležava Svetski dan srca. Prema zvaničnim podacima u Srbiji oko 20.000 ljudi godišnje umre od malignih bolesti, a oko 52.000 od bolesti srca, dok je u svetu broj umrlih od srca veći od 18 miliona. 

U Srbiji se ovaj dan obeležava pod sloganom „Koliko je snažno tvoje srce”. Rana dijagnostika, briga o zdravlju, prava terapija i lečenje su neophodni kako bi život srčanih bolesnika bio bolji i spokojniji. 

Svetska federacija za srce ove godine kreirala je kampanju pod sloganom: „Upotrebi srce za društvo, za voljene i za sebe”. Kako iz ove federacije navode živimo u teškim vremenima, a pandemija COVID-19 usredsredila je pažnju na zdravstvenu profesiju, nacionalne zdravstvene sisteme i individualnu odgovornost - za sopstveno zdravlje i ranjive u društvu. Ne znamo kojim će se tokom pandemija kretati u budućnosti, ali znamo da je briga o našem srcu trenutno važnija nego ikad. 

Kardiovaskularne bolesti (KVB) su uzrok smrti broj jedan na planeti. Ima mnogo uzroka: od pušenja, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i gojaznosti, do zagađenja vazduha i retkih i zanemarenih stanja poput Chagasove bolesti i srčane amiloidoze. U vreme COVID-19, pacijenti sa KVB suočavaju se sa pretnjom sa dve oštrice. 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde