Šta nas čini privlačnim

Pitanje seksualne privlačnosti jedno je od najinteresantnijih već vekovima. Zašto neke ljude doživljavamo kao lepe, a druge ne? Postoji li nešto što možemo da učinimo da bismo povećali sopstveni seksepil?

U svojoj novoj knjizi " Da li muškarci zaista više vole plavuše?", američka novinarka Džena Pinkot napravila je svojevrstan pregled rezultata naučnih studija na temu ljudske seksualnosti, pokušavajući da na jednom mestu da pregled osobina koje zaista privlače suprotni pol, prenosi "Dejli mejl" (Daily Mail).


Koju to magiju imaju lepi ljudi, a ostatak populacije čezne za njom?

Naučnici, neurolozi, psiholozi i antropolozi, već godinama detaljno analiziraju elemente koji, udruženi, čine ljudsko lice lepim.

Sudeći po rezultatima njihovih istraživanja, lepotu lica čine tri faktora:
  • prosek (odnosno, koliko se veličina i oblik lica poklapaju sa prosečnim)
  • simetrija (koliko su leva i desna strana lica simetrične)
  • pol (koliko lice odaje ženstvenost, odnosno muževnost)
Od svega ovoga, možda je najčudnije što se kao kriterijum lepote uzima prosečnost. Zar nije prosek samo to, prosek, zapitaćete se... Ipak, rezultati istraživanja su pokazali da ispitanici upravo prosečno lice ocenjuju kao najprivlačnije. Ipak, da ne bude zabune, kad se kaže "prosek" zapravo se misli na lice sa nosem koji "ne štrči", očima koje nisu ni preblizu ni predaleko, sa viličnom kosti koja nije preterano upadljiva... Logično, zar ne?

Simetriju lica podsvesno doživljavamo kao simbol zdravlja, a postoje i neke naučne studije koje to potkrepljuju. Nuačnici sa Univerziteta u Nju Meksiku ispitivali su simetriju lica 400 subjekata, i pokazalo se, verovali ili ne, da su oni čije je lice simetrično zaista manje podložni, na primer, respiratornim infekcijama, ili se od njih oporavljaju uz manju dozu antibiotika, od ljudi čije je lice asimetrično.

Muževnost, odnosno ženstvenost je treći činilac privlačnosti. Žene uglavnom privlače muškarci sa izraženom linijom vilične kosti i tanjim usnama, koje su posledica višeg nivoa testosterona. Sa druge strane, estrogen je taj koji ženske usne čini punijim, kožu blistavom, a jagodice istaknutim.

I pored toga što će veliki broj muškaraca bogatije poprsje okarakterisati kao bolje...

Ozbiljna istraživanja nisu pronašla baš mnogo veza izmedju veličine grudi i plodnosti, odnosno zdravlja žene. Studije su pokazale da ne postoji idealna veličina ženskih grudi, jer to zavisi od ukusa pojedinca (a o ukusima ne vredi raspravljati), ali i od kulturne tradicije društva o kojem je reč. Jedino što je pouzdano utvrđeno je da muškarci vole grudi koje se "nekako uklapaju" u celokupnu figuru.

Tom opštem utisku privlačnosti doprinosi i odnos obima kukova i struka. Sa udaljenosti od tridesetak metara muškarac ne može da vidi boju vaših očiju, rumene usne, niti da čuje vašu duhovitu opasku... Ali može da kaže prijatelju "Pogledaj je", jer mu je pažnju privukao oblik vaše figure...

Dodaćemo, zabave radi, još samo da se neko posvetio i izračunavanju tačnog odnosa: pažnju muškaraca pre će privući žena čiji obim struka iznosi sedam desetina od obima kukova (!)...

Ako niste te sreće, uvek možete da pokušate sa visokim potpeticama... To upali u najvećem broju slučajeva.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Allomanny 15.04.2011

    Pročitajte ceo blog prilično dobro


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde