Kad žena ejakulira

Ozbiljnije proučavanje ženske ejakulacije počelo je nedavno, a danas znamo da žena može doživeti klitoralni orgazam, do kojeg dolazi podražavanjem klitorisa i vaginalni, stimulacijom G - tačke.

Ozbiljnije proučavanje ženske ejakulacije počelo je tek nedavno

U umetničkim delima nekih drevnih kultura opisano je nešto što bi moglo biti nalik ženskoj ejakulaciji, ali uprkos nekim istorijskim dokazima, medicina je donedavno taj "fenomen" pripisivala slaboj kontroli bešike ili inkontinenciji.

Teoriju o ženskoj ejakulaciji prvi je izneo doktor Grafenberg 1950. godine. Njegova otkrića nisu priznata dok savremeniji stručnjaci nisu priznali da žene tokom seksualnog odnosa ispuštaju tečnost koja se razlikuje od uobičajene vaginalne vlažnosti.

Zahvaljujući ovoj poslednjoj grupi, prisutnost određenih kiselih fosfataza i fruktoza, elemenata koji se obično nalaze u muškom ejakulatu, čini se dokazanom u slučaju navodne ženske ejakulacije.

Kako god, čini se da se naučnici koji podržavaju teoriju o ženskoj ejakulaciji slažu kako se to zapravo događa vrlo malom procentu žena.

Danas, uz sve više saznanja o ženskoj ejakulaciji, naučnici veruju kako je preko 40% žena doživelo ejakulaciju ili su je sposobne doživeti. Za žene kojima se to događalo, bila je to potpuna zagonetka.

Žena može doživeti dve vrste orgazma

  • Klitoralni, do kojeg dolazi direktnim draženjem klitorisa
  • Vaginalni, kao posledica stimulacije G - tačke
Do ženske ejakulacije najčešće dolazi prilikom vaginalnog orgazma. G - tačka se nalazi približno 7-8 cm u unutrašnjosti vagine i sastoji se od tkiva sličnog tkivu prostate u muškaraca.

Premda je "ženska ejakulacija" uobičajeni naziv, možda je ne bismo trebali nazivati "ejakulacijom". Neke žene taj doživljaj opisuju kao iznenadni izliv ili štrcanje tečnost, druge kažu da im se to događa uz manji napor, a neke su to nazvale "kapanjem". Količine tečnosti variraju - od nekoliko kapi, pa do veće količine.

Naučnici se slažu da se ženska ejakulacija događa u mokraćnoj cevi, a ne u vagini. Spomenuli smo kako G - tačka okružuje mokraćnu cev i da je po sastavu vrlo slična prostati. Naučnici kažu kako se ejakulat stvara u parauretralnom tkivu. Shodno tome, kategoriziranje G - tačke, kao ženske prostate, nije tako daleko od istine.

Sam ejakulat je iznenađujuće sličan muškom ejakulatu

To je tečnost koja, kod muškaraca, "prenosi" spermu i zajedno čine muški ejakulat, odnosno seme. Postoji određena saglasnost oko ženskog ejakulata. Tečnost vrlo slična onoj koju stvara prostata definitivno je primetna u ženskom ejakulatu, ali često se nalazi i značajna količina druge tečnosti - iz bešike ili mokraćnog kanala.

Čini se kako se količina ejakulata razlikuje od žene do žene, a nakon ponovljenih ispitivanja jedno je sigurno - to definitivno nije urin.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Неда Марић 28.11.2021

    Осећај неупоредив, након ејакулације јак осећај олакшања и смиреног задовољства, успеха и посебности. Немогућност контроле тог тренутка, изненађујућа испуњеност и задовољство због дубљег упознавања свог тела.


  2. Danica Velinov 26.11.2008

    Svaka čast naučnicima, ali ja se usuđujem da iznesem svoje laičko mišljenje o ženskoj ejakulaciji po kome se to javlja kod žena koje imaju neko bakterijsko ili gljivično oboljenje urinarnog trakta.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde