Bezbedan seks


Seksualno prenosive bolesti se šire seksualnim odnosom koji uključuje genitalije, usta ili rektum, a mogu se preneti i sa majke na fetus u toku trudnoće ili porođaja. Seksualno prenosive bolesti, koje pogađaju i muškarce i žene su svetski problem javnog zdravlja.

Iako se većina seksualno prenosivih bolesti leči, postoje i one za koje nema leka, poput HIV-a (koji izaziva SIDU), genitalnog herpes i virusa humanog papilloma, koji može dovesti do pojave genitalnih bradavica (kondiloma).

Prenosioci seksualno preosivih bolesti mogu biti ljudi koji ne znaju da su zaraženi. Korisitite zaštitu prilikom seksa, uključujući i oralni seks, sve dok niste apsolutno sigurni da ni vi, ni vaš partner niste zaraženi nekom od seksualno prenosivih bolesti.

Ukoliko ste u vezi, odložite seksualni odnos do trenutka kada ste fizički i mentalno spremni, dogovorite se o upražnjavanju seksa i oboje se testirajte na seksualno prenosive bolesti.

Absistencija kao prevencija

Potpuno izbegavane seksualnog kontakta ( abstinencija), uključujući seksualni odnos i oralni seks, je jedini siguran način da izbegnete neku infekciju.

Razgovarajte o bezbednom seksu sa vašim partnerom

Razgovarajte o seksualno prenosivim bolestima pre nego što se upustite sa njim/njom u seksualne odnose. Iako vaš partner nema simptome neke od seksualno prenosivih bolesti, ne znači da nije zaražen
Pitanja koja treba postaviti partneru pre upuštanja u seksualne odnose uključuju:
 • Sa koliko osoba si spavao/la?
 • Da li si ikada imao/la seks bez kondoma?
 • Da li si nekada upražnjavao/la oralni seks bez zaštite?
 • Da li si nekada imao/la više seksualnih partnera u isto vreme?
 • Da li koristiš ilegalne droge (putem injekcija) ili si imao/la seks sa nekim ko ih koristi?
 • Da li si ikada imao/la nezaštićen seks sa prostitutkom?
 • Da li si uradio/la test na HIV? Kakvi su bili rezultati?
 • Da li si ikada imao/la neku seksualno prenosivu bolest, uključujući hepatitis B i C? Da li je lečena i izlečena?

Saveti za bezbedan seks

Nekim seksualno prenosivim bolestima, poput HIV-a, treba i do 6 meseci da bi se detektovale u krvi. Genitalni herpes i humani papilloma virus se može širiti i bez simptoma. Iako ste se i vi i partner testirali, nastavite da koristite kondome još 6 meseci nakon što ste imali odnose sa drugim ljudima. Posle toga se testirajte ponovo.
 • Obratite pažnju na simptome seksualno prenosivih bolesti, kao što su neobičan sekret, ranice, crvenilo, ili uvećanja u genitalnim predelim i bol prilikom uriniranja.
 • Nemojte imati više seksualnih partnera istorvemena. Najbezbedniji je seks sa jednim partnerom kome ste jedini seksuani partner. Svaki put kada uljučite novog seksualnog partnera, izloženi ste svim bolestima koji on/ona ili njihovi seksualni partneri potencijalno imaju. Rizik od seksualno prenosivih bolesti se povećava ukoliko imate više seksualnih partnera u isto vreme.
 • Koristite kondom tokom svakog seksualnog odnosa. Kondom je najsigurnija zaštita od seksualno prenosivih bolesti. Lateks i poliuritan kondomi ne dozvoljavaju seksualno prenosivim virusima da se probiju, te predstavljaju pouzdanu zaštitu od ovih bolesti. Kondomi od životinjskog tkiva ne pružaju zaštitu od polno prenosivih bolesti.
 • Koristite lubrikante na bazi vode kao što su K-Y Yelly ili Astroglide da biste sprečili nadraživanje kože ukoliko prilikom seksualnog odnosa kada nema dovoljno lubrikacije. Mali nadražaji vagine tokom vaginalnog seksa ili u rektumu tokom analnog seksa omogućavaju seksualno prenosivim bolestima da dospeju u krv.
 • Ukoliko ste žena, izbegavajte ispiranje vagine jer to može poremetiti normalni balans organizama u vagini i tako poveća rizik od polno prenosivih bolesti.
 • Ponašajte se odgovorno. Izbegavajte seksualni kontakt ukoliko imate simptome infekcije ili se lečite od seksualno prenosivih bolesti ili HIV-a. Ukoliko vi ili vaš partner imate herpes, izbegavajte seks kada je prisutna eksterna manifestacija i koristite uvek kondome.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde