Bezbedan seks

Seksualno prenosive bolesti se šire seksualnim odnosom koji uključuje genitalije, usta ili rektum, a mogu se preneti i sa majke na fetus u toku trudnoće ili porođaja. Seksualno prenosive bolesti, koje pogađaju i muškarce i žene su svetski problem javnog zdravlja.

Iako se većina seksualno prenosivih bolesti leči, postoje i one za koje nema leka, poput HIV-a (koji izaziva SIDU), genitalnog herpes i virusa humanog papilloma, koji može dovesti do pojave genitalnih bradavica (kondiloma).

Prenosioci seksualno preosivih bolesti mogu biti ljudi koji ne znaju da su zaraženi. Korisitite zaštitu prilikom seksa, uključujući i oralni seks, sve dok niste apsolutno sigurni da ni vi, ni vaš partner niste zaraženi nekom od seksualno prenosivih bolesti.

Ukoliko ste u vezi, odložite seksualni odnos do trenutka kada ste fizički i mentalno spremni, dogovorite se o upražnjavanju seksa i oboje se testirajte na seksualno prenosive bolesti.

Absistencija kao prevencija

Potpuno izbegavane seksualnog kontakta ( abstinencija), uključujući seksualni odnos i oralni seks, je jedini siguran način da izbegnete neku infekciju.

Razgovarajte o bezbednom seksu sa vašim partnerom

Razgovarajte o seksualno prenosivim bolestima pre nego što se upustite sa njim/njom u seksualne odnose. Iako vaš partner nema simptome neke od seksualno prenosivih bolesti, ne znači da nije zaražen
Pitanja koja treba postaviti partneru pre upuštanja u seksualne odnose uključuju:
 • Sa koliko osoba si spavao/la?
 • Da li si ikada imao/la seks bez kondoma?
 • Da li si nekada upražnjavao/la oralni seks bez zaštite?
 • Da li si nekada imao/la više seksualnih partnera u isto vreme?
 • Da li koristiš ilegalne droge (putem injekcija) ili si imao/la seks sa nekim ko ih koristi?
 • Da li si ikada imao/la nezaštićen seks sa prostitutkom?
 • Da li si uradio/la test na HIV? Kakvi su bili rezultati?
 • Da li si ikada imao/la neku seksualno prenosivu bolest, uključujući hepatitis B i C? Da li je lečena i izlečena?

Saveti za bezbedan seks

Nekim seksualno prenosivim bolestima, poput HIV-a, treba i do 6 meseci da bi se detektovale u krvi. Genitalni herpes i humani papilloma virus se može širiti i bez simptoma. Iako ste se i vi i partner testirali, nastavite da koristite kondome još 6 meseci nakon što ste imali odnose sa drugim ljudima. Posle toga se testirajte ponovo.
 • Obratite pažnju na simptome seksualno prenosivih bolesti, kao što su neobičan sekret, ranice, crvenilo, ili uvećanja u genitalnim predelim i bol prilikom uriniranja.
 • Nemojte imati više seksualnih partnera istorvemena. Najbezbedniji je seks sa jednim partnerom kome ste jedini seksuani partner. Svaki put kada uljučite novog seksualnog partnera, izloženi ste svim bolestima koji on/ona ili njihovi seksualni partneri potencijalno imaju. Rizik od seksualno prenosivih bolesti se povećava ukoliko imate više seksualnih partnera u isto vreme.
 • Koristite kondom tokom svakog seksualnog odnosa. Kondom je najsigurnija zaštita od seksualno prenosivih bolesti. Lateks i poliuritan kondomi ne dozvoljavaju seksualno prenosivim virusima da se probiju, te predstavljaju pouzdanu zaštitu od ovih bolesti. Kondomi od životinjskog tkiva ne pružaju zaštitu od polno prenosivih bolesti.
 • Koristite lubrikante na bazi vode kao što su K-Y Yelly ili Astroglide da biste sprečili nadraživanje kože ukoliko prilikom seksualnog odnosa kada nema dovoljno lubrikacije. Mali nadražaji vagine tokom vaginalnog seksa ili u rektumu tokom analnog seksa omogućavaju seksualno prenosivim bolestima da dospeju u krv.
 • Ukoliko ste žena, izbegavajte ispiranje vagine jer to može poremetiti normalni balans organizama u vagini i tako poveća rizik od polno prenosivih bolesti.
 • Ponašajte se odgovorno. Izbegavajte seksualni kontakt ukoliko imate simptome infekcije ili se lečite od seksualno prenosivih bolesti ili HIV-a. Ukoliko vi ili vaš partner imate herpes, izbegavajte seks kada je prisutna eksterna manifestacija i koristite uvek kondome.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

 1. Ratko 17.08.2021

  Poštovani, zamolio bih Vas za savet. Sa osobom koja nije često menjala partnere, imao sam nezastićen oralni seks. Konkretno ona je bila pruzalac oralnog zadovoljstva meni. Tokom oralnog odnosa nisam primetio tragove krvi u pljuvački, ali se svejedno brinem. Kolike su Sanse da sam dobio HIV?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde