Dugo sedenje opasno po zdravlje

Radno mesto, odnosno, kancelarijski posao radnika koji veći deo vremena provode 'pričvršćeni' za svoje stolice, radi prevazilaženja ovih problema trebalo bi redovno da vežbaju, odlaze do printera, aparata za kafu ili na kratke razgovore sa kolegama, prenosi "Indipendent".

Istraživači iz Švedske tvrde da bi dugo sedenje trebalo da se smatra rizičnim po zdravlje, nezavisno od nedostatka telesnih vežbi.

Doktor Elin Ekblom-Bak upozorava da dugotrajno sedenje nosi dodatan rizik od bolesti i da se taj problem ne može rešiti vežbanjem. Ona tvrdi da sve više studija ukazuje na problem.

"Sprovedena su istraživanja nad dve grupe radnika u kancelariji. Jedna grupa imala je redovne pauze tokom kojih su se kretali, dok je druga sedela svih osam časova za stolom. Grupa koja se kretala imala je uredne nalaze krvi, šećera i bili su manje gojazni", ističe Ekblom-bak.

Druga studija, sprovedena u Australiji, pokazala je da ženama za svaki sat proveden u stolici, rizik od šećerne bolesti i oboljenja srca raste za jednu četvrtinu, bez obzira na vežbanje.

Ekblom-Bak je istakla da je važno da nakon 45 minuta sedenja napravite petominutnu pauzu.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde