Test: Zašto se gojim?

Nerviraju Vas osobe koje kukaju, jer se ne mogu ugojiti? Oni koji tvrde da su kilograme nasledili od tetke? Bezobraznici koji spominju Vaše kilograme? Testirajte se.

Sve znate? I opet ništa. I sve ste pokušali? I opet ništa. I dalje imate problem s kilogramima. Ako je reč o višku, rešite test, možda Vam pomogne koja informacija. Ako je reč o manjku, molim Vas da kliknete na neki drugi sadržaj.

Najobilniji obrok mi je:

a) iza 17 h
b) oko 13 h
c) ujutro

Moj prosečni ručak stao bi na moje:

a) 3 šake ili više
b) 2 šake
c) jednu šaku

Najčešće pijem:

a) zašećerene napitke i alkoholna pića
b) svašta pomalo
c) vodu

Slatkiše jedem:

a) redovno i obilno
b) redovno, ali umereno
c) ponekad

U pokretu sam, hodajući makar i po kući:

a) 1 h ili manje
b) barem 2 h na dan
c) barem 4 h na dan

Pod stresom sam:

a) redovno
b) ponekad
c) vrlo retko

Noću spavam:

a) 6 ili manje sati
b) nekad manje od 7, nekad više
c) oko 8 h

Moji bliski rođaci uglavnom su skloni debljanju:

a) da, većina
b) da, poneki
c) uglavnom su vitki

Na namirnicama čitam popis sastojaka:

a) ne, a i čemu?
b) tu i tamo
c) uvek, tako ne kupujem one pune šećera i loših masti

Imam:

a) više od 50 godina
b) više od 30 godina
c) manje od 30 godina

Rezultati testa:

Najviše odgovora a

Jasno Vam je zar ne – imate sve preduslove da se ugojite. Ako ste kojim slučajem ipak vitki, reč je o čudu prirode.

Najviše odgovora b

Nije dobro. Nije ni najgore, ipak ste informisani. Sad radite na motivima i disciplini kako biste ono što znate sproveli u delo.

Najviše odgovora c

Je li kod Vas reč o navikama koje ste stekli u roditeljskom domu, prirodnom talentu ili retkoj osveštenosti? Čestitamo. Imate odlične preduslove da ostanete vitki.

Objašnjenje

Brzo, retko i loše

Brza hrana je svuda. Polugotovi proizvodi u trgovinama ili oni pripremljeni po raznoraznim dostavama i restoranima, male su nutritivne vrijednosti, a uglavnom bogati kalorijama. Visokokalorična hrana sadrži rafinirane ugljene hidrate – šećer, brašno, rižu... transmasne kiseline – margarin, industrijske masti za prženje...

Jesti češće ne goji

Baš naprotiv, ako su obroci normalne veličine. Zašto biste se doveli u situaciju da pregladnite?

Zašećereno + alkohol

Pijete li sve samo ne vodu, posebno ako su u pitanju slatki napici, uključujući i kafu ili čaj pun šećera, dodajte i ove kalorije – 2 do 3 pića i može se nakupiti i po 500 kalorija. Uz to pod uticajem alkohola možemo imati i veći apetit.

Spavaj, pa sedi

Kretati se više od 2 h na dan za mnoge je, nažalost, postala naučna fantastika. Uz silu tehnoloških pomagala hodanje je nepotrebno, a sedenje obavezno. Uz sedalački stil života metabolizam se usporava, što znači da telo sagoreva manje kalorija i pohranjuje višak koji dolazi. Osim toga slabe mišići pospešujući dalje usporavanje metabolizma.

Dobri izgovori zlata vrede

Geni imaju ulogu u načinu na koji skladištimo masno tkivo, ali naučna istraživanja potvrđuju da redovna aktivnost savladava i loše nasleđe.

I godine su bitne

Potreba za kalorijama kod odraslih osoba smanjuje se za 2 do 4% za svakih desetak godina, što znači da osoba koja treba 2500 kalorija sa 25godina, treba samo 2200 sa 50 godina.

A sve piše na etiketi

Ako ne piše ne kupujte, ali na proizvodima s popisom sastojaka posebno se koncentrišite na prva 3 do 4 na listi. Njih je najviše. Nalazi li se među njima nešto što ne znate ni izgovoriti, šećer ili neka gadna mast – poput obrađene biljne masti – bacite iz ruke.

Spavanje i živci!

Nedostatak sna organizam često nadoknađuje prejedanjem. A visoki nivoi stresa utiču na ispuštanje kortizola, koji pospešuje proizvodnju masnog tkiva, posebno oko struka gde je najštetniji. Stres može uticati na neuredne navike ishrane, impulsivno uživanje u slatkišima i sličnim izletima koji vode do gojenja. Uz stres lako može doći i do depresije, lekovi debljaju, žudimo za ugljenim hidratima koji goje, a uz depresiju gubitak kilograma, čini se još težim zadatkom.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde