1. Lečenje shizofrenije

  Pitanje broj: #152848

  Imam oca sa kojim sama živim vec duže vreme. On je ceo život bolovao od shizofrenih simptoma ali smo to ostavljali po strani, da ne bi pio lekove. Međutim, on se propio i imao delirijum, i simptomi su postali izraženiji. Potpuno odsustvo emocija, tupost, nezainteresovanost za svet oko sebe, kao i agresivnost. Pa bih Vas molila da mi objasnite, koje su prednosti pijenja antipsihotika. Čitala sam da slabo lekovi raeguju na negativne simptome, kao što su apatija, bezvoljnost...

  Hvala Vam

  Odgovoreno: 12. 07. 2017.
  • Poštovana,

   Vaš otac bi imao koristi od dobro odabrane terapije, koju bi uzimao na odgovarajući način, ali tek nakon sto lekar obavi pregled i stekne utisak o vrsti poremećaja i o tome koji tip intervencije bi bio najpogodniji.
   Ono sto znamo u praksi je činjenica da što se više odlaže javljanje lekaru i odgovarajući tretman, to je teže kasnije uspostaviti kvalitetan odnos sa lekarom i postici efikasno lecenje. No, treba pokušati.
   Vi nastojte da ocu pomognete da se javi psihijatru, kažite da je važno se urade ispitivanja jer je imao delirijum, potrebno je takođe da se uradi i snimanje glave, laboratorijske analize i sl. Iza delirijuma moze da stoji i neko nepsihijatrijsko oboljenje, pa to treba ispitati. 
   Kada bude pristao, sa uputom se javite psihijatru u nadležnoj ustanovi. Može to da bude najpre lečenje u dispanzeru, a bolničkno lečenje bi verovatno bilo moguće tek kad vaš otac stekne poverenje u lekare. Za sada, najvažnije je da imate strpljenja i polako ga motivišete da potraži pomoć.

   Pozdrav

Ostavite komentar