1. Da li se smeju koristiti antidepresivi u trudnoći?

  Pitanje broj: #152756

  Poštovani, 

  Trenutno sam 33. nedelja trudnoće, i ovo mi je druga trudnoća. U prvoj sam se srela sa preteranom anksioznošću. Išla sam na psihoterapije, i posle porodjaja sam bila dobro, pa nakon tri godine, 2012., počinjem da se lečim od depresije sve do 2016. Tada ostajem trudna drugi put. Doktorka mi je ukinula antidepresive i do sada je bilo dobro, ali od sada imam strahove da neću voleti bebu kada se porodim i da je neću hteti kao i da ću oboleti od postporođajne depresije. I sada sam u grču svaki dan i te misli me opsedaju, a najviše plaše da neću voleti svoju bebu, da cu da je odbijem i da neću da je prihvatim. Kući imam devojčicu od osam godina i plašim se da opet ne obolim od depresije. Da li bi smela da uključim opet antidepresiv i da tražim kod doktorke?

  Odgovoreno: 05. 07. 2017.
  • Poštovana,

   Do porodjaja, važno je da lekar odabere za trudnoću najmanje rizičan antidepresiv, a kada budete počeli da ga koristite potrebno je najmanje 3-6 meseci nastaviti bez prekida, da se simptomi povuku i održi remisija.
   Ukoliko se uključi antidepresiv, važno je da se odmah po porođaju prekinete dojenje, jer lek ne bi trebalo da se preko mleka prenosi bebi.
   U svakom slučaju, nemojte ništa od lekova počinjati da koristite na svoju ruku u ovoj fazi trudnoće, već se posavetujte sa lekarom. Ako imate mogućnosti, bilo bi dobro da se pored farmakoterapije razmotri i mogućnost psihoterapije.

   Pozdrav

Ostavite komentar