1. Pitanje broj: #105902

    Postovani, moj sin je opekao oba dlana kada je imao 14 meseci, po proceni lekara u nesem gradu, opekotine su bile treceg stepena i nismo upuceni u neku specijalizovanu ustanovu. Posle 4 meseca pakla, poslati smo na institut za majku i dete i tamo su nas primili sa nevericom da nas do tada niko nije poslao dalje iz naseg grada i sve ucinili kako bi zbrinuli naseg sina. Decak je imao 4 rekonstruktivne operacije na obe sake metodom centralne v-y sa lateralnom z plastikom, ubrizgavan mu je kenalog uz lokalni anestetik, direktno u oziljke, na svake 3 nedelje, godinu dana, koristili smo silikonske plocice (cica care) i proveli smo mnogo vremena na fizikalnoj terapiji, cak i u banji, ali se oziljci uvek vracaju. On sada ima 9 godina i kontrakture na dlanovima i prstima, koji mu vuku prste unutra. Sve ovo vreme mi odlazimo na imd na kontrole, sada nesto redje i u novembru treba ponovo da operise obe sake. Mene zanima do kada cemo se mi boriti sa tim? Da li moze sada da se presadi koza? Da li postoji neka mogucnost uklanjanja tih oziljaka? Da li je moguce lecenje maticnim celijama? Da li moze da se uradi bilo sta? Nas lekar nam nikada nije dao neki konkretan odgovor, a bojala sam se da potrazim misljenje drugog lekara, misleci da cu mozda pogresiti.

    Odgovoreno: 03. 10. 2012.
    • Poštovana,
      Nećete nikada pogrešiti ako tražite drugo mišljenje. Postoji pojam "drugo mišljenje" koje i mi lekari koristimo kad imamo komplikovane pacijente. Naravno, lečenje ožiljaka nije lako, nema idealnog rezultata. Što se tiče samog početka, opekotina nastala kontaktom sa vrelim grejnim telom je uvek veoma duboka, naročito ako je dete malo. Dakle to je bila opekotina iib i iii stepena. Da ste došli odmah kod hirurga plastičara doktor bi vam predložio da izaberete između dve opcije. Da se dete previja i da se pokuša bez operacije (a tako ste i lečeni) ili da se odmah operiše. Ožiljci su veoma veliki, bolni i ružni i kad se odlučite za jednu i kad se odlućite za drugu mogućnost. Razlika je samo u tome što se dete nebi mućilo nekoliko meseci, nebi bilo previjano, nego bi se sve završilo za 10-15 dana. Ipak, operacija autotransplantacija kože bi nosila još jedan problem - ožiljak na delu tela odakle je uzeta koža. Kod dece su ožiljci, bez obzira na operaciju, uvek veliki i ružni jer su deca u razvoju i kod njih je sve intenzivno. Potpuno nepravedno - kod starih ljudi ožiljci su praktično neprimetni!
      ako pitate za novu operaciju - ja vam to nebi preporučila osim ako on ne može da radi rukama, ako su u velikoj meri ograničeni pokreti. Ipak, to mogu da vam potvrdim tek kad vidim dete. Za matične ćelije treba sačekati nekoliko godina, tad će sve biti mnogo jasnije. Preparati protiv ožiljaka više nemaju efekta. Jedino što može da pomogne je tretiranje ožiljaka laserom ili dermoabrazija, skidanje površnog sloja kože. To su intervencije u lokalnoj anesteziji i posle sedam dana dete može da se vrati normalnim aktivnostima. Ukoliko želite da preledam dete, kontaktirajte me na mejl: rakicdrvesna@gmail. Com

      Pozdrav

Ostavite komentar