1. Pitanje broj: #32570

    Poštovana,
    Imamo jedan problem sa bebom koja ima 8 meseci. Sa tri meseca je bila u bolnici dve nedelje imala je istovremeno i upalu pluća i bronhium. A sada ima osam meseci i opet je tamo već nedelju dana i još uvek nije izašla. Počela je da kašlje i da joj se čuje kao da ima gušenje, koristi pulmikort u vidu inhalacije, singular, berodual kapi. A sada u bolnici i Aminofilin. Sada se ne zna šta joj je ali su joj juče otkrili dve bakterije u nosu: haemophilus sp. I klebsiella sp. Pošto lekari u bolnici ništa konkretno ne kažu ni da li je to opasno ni ništa samo je drže tamo, mene interesuje nešto više o tim bakterijama. Šta izazivaju? Da li ostavljaju posledice?
    Uhapred Vam puno hvala!

    Odgovoreno: 02. 07. 2009.
    • Poštovana,
      Vaša beba je u sigurnim rukama i nemojte brinuti što u nosu ima pomenute bakterije. One sigurno nisu razloga za bolničko lečenje i tu su verovatno bile i ranije. Problem sa disanjem koji se ponovio vezan je najčešće za male i nezrele disajne puteve ali i veću količinu sekreta koji sama ne kontroliše dobro. To se rastom i preventivnom terapijom koju će dobiti po izlasku sve lepo rešava i uz praćenje tokom rasta u najvećem procentu i nestaje.
      Pozdrav.

Komentari na pitanje: #32570

    • Postovana, vrlo sam zabrinuta za zdravlje mog unuka koji je rodjen 30. 01. 2010. Naime, izasle su mu dve bubuljicice, jedna mala a druga jos manja na dupencetu. Pitala snaju sta mu je ovo, ona je odgovorila da nezna. Sutra dan ta malo veca je bila jos malo veca a ova druga vec vidna. Kada se vratio iz obdanista ova malo veca je pukla i kao malo ima sluzi i sukrvice. Odmah smo ga odvele na kozno. Doktorka je rekla da nije nista strasno, da ce da mu da neku mast da mazemo sa kojim odgovorom nisam bila zadovoljna i trazila da mu uradimo bris, jer neznamo sta je uzrok. Sto smo odmah i uradili. Bakterioloski nalaz sa antibiogramom na izolovanim mikroorganimima: staphylococcus aureus. Odneli smo joj nalaz i posto sam vec bila zabrinuta zatrazila sam da uradimo bris grla, nosa, stolice, kao i krvnu sliku. Lim% =h je 57. 5, a treba od 20. 0 do 50. 0, gra% = l je 35. 9, a treba od 40. 0 do 70. 0, mcv=l je 76. 5, a treba od 81. 0 do 99. 0, mpv=l je 6. 2 a treba od 8. 0 do 11. Za sada je uradjen samo bris nosa i grla, za stolicu jos cekamo, a koji rezultat za bris nosa je: patogene bakterije nisu izolovane. Ali zato rezultat brisa grla je: haemophilus sp. Na internetu sam pronasla naziv i vrlo se zabrinula. Molim vas objasnite mi da li su bakterije opasne po zdravlje mog unuka, kako i cime se leci. Molim za detaljan odgovor. H v a l a

Ostavite komentar