1. Uzrok povišenog holesterola i pravilna ishrana

  Pitanje broj: #150704

  Poštovani,

  Referetna vrednost mog ukupnog holesterola u krvi je 6,8. Pre trudnoće sam uvek imala normalnu vrednost. Da li razlog za povišenu vrednost može da bude terapija koju sam primala zbog postporođajne psihoze? I kako da vrednost dovedem u normalu?

  Odgovoreno: 20. 02. 2017.
  • Poštovana,

   Normalne vrednosti ukupnog holesterola su 5,2 dok je granica do 6,5. Kod lošeg holesterola (ldl) prihvatljive vrednosti su od 4,0 do 5,0 a kod dobrog (hdl) od 1,0 do 0,9. Vrednost holesterola može se povećati upotrebom određenih lekova, međutim kod Vas to može, ali i ne mora biti slučaj. Vaše vrednosti nisu puno iznad gornje granice te to nije zabrinjavajuće. Ipak, trebalo bi da se vrate u okvir normalnih granica radi prevencije kardiovaskularnih oboljenja. Obratite više pažnje na pravilnu ishranu, izbegavajte masna mesa, suhomesnate proizvode, kajmak i jako masne sireve (kačkavalj), hranu pohovanu i prženu u dubokom ulju, ne konzumirajte previše jaja. Najbolje je da hranu pripremate barenjem i pečenjem, da obrok sadrži doboljno povrća, birajte posnija mesa, uvedite ribu u ishranu makar dva puta nedeljno. Posebne namirnice mogu na prirodan način smanjiti nivo holesterola u krvi, npr. Zeleno povrće, laneno seme, orašasti plodovi i cimet. Kao dodatak ishrani možete koristiti omega masne kiseline.
   Ukoliko se nakon ove dijete stanje ne promeni, obratite se lekaru koji vam može prepisati određene lekove za regulaciju holesterola ukoliko to bude neophodno.

   Pozdrav

Ostavite komentar