1. Pitanje broj: #166769

    Zdravo, pravio sam analize krvi pre nove godine i rezultati su bili da je gvozdje nisko, oko 8, a hemoglobin i eritrociti normalni, onda mi je lekar rekao da napravim jos jednu analizu jer mozda nije dobro napravljena jer je samo gvozdje nisko a hemoglobin i eritrociti normalni. Posle mesec dana sam napravio opet analizu kod druge labaratorije i ispali su isti rezultati, sad bih vole da vas pitam dali je to moguce da je samo gvogje namaljeno i dali bi trebalo da pijem nesto samo za to, dali je moguce da mi je isto namaljeno jer imam dekubitus iz kojeg mi non stop curi tecnost

    Odgovoreno: 01. 04. 2020.
    • Poštovani, 

      moguće je da je samo gvožđe nisko, međutim  za utvrđivanje anemije potvreno je uraditi : kompletnu krvnu sliku, gvožđe, feritin, transferin, TIBC, UIBC,  vitamin b12 i folna kiselina. 

      Lečenje anemije zavisi od uzroka. Može se nadoknadjivati gvožđe, folna kiselina i vit b12. 

      Savetujem da se javite lekaru opšte prakse koji će Vas dalje uputiti lekaru - hematologu ili nekom drugom, u zavisnosti od uzroka.

      Što se tiče dekubitusa, on teško da može da utiče na postojanje anemije, jer tečnost koja izlazi jjeste limfa, a u njoj nema eritrocita, stoga ne postoji mogućnost da ste tako izgubili gvožđe. 

      Pozdrav

      dr M. Nikolić

Ostavite komentar