1. Pitanje broj: #26380

    Koje su posledice hidrocefalusa?

    Odgovoreno: 10. 04. 2009.
    • Hidrocefalus podrazumeva povećano nakupljanje moždane tečnosti (likvora) u komorama mozga. Ova dovodi do pritiska na mozak i njegovog oticanja u blizini komora. O hidrocefalusu sam detaljno pisao na strani mog sajta hidrocefalus. Hidrocefalus se, u većini slučajeva, može uspešno hirurški lečiti. Ukoliko se otkrije i leči na vreme i ukoliko ne postoje udružena oštećenja (anomalije mozga kod dece ili oštećenja mozga od drugih bolesti kod odraslih) ne mora ostaviti nikakve posledice. Ipak često postoje udružene anomalije ili oštećenja zbog bolesti koje su uzrokovale hidrocefalus i posledice najčešće zavise od njih.

Komentari na pitanje: #26380

    • 30. 03. 2014. Godine sam u petrovoj bolnici rodila blizance u 29. Tj trudnoce dijagnosticiran im je hidrocefalus, ultrazvuk mozga im je jako los doktori kazu da mogu ostat ozbiljne posljedice npr cerebralna paraliza, epolepsija itd kazu da se to s vjezbama moze rijesiti ali i nemora luda sam sad imaju 2550 deckic a curica 2340 dali ima netko tko je prosao slican slucaj nek mi se javi hvala vam puno

    • Postovani, mom suprugu je pre osam godina dijagnostifikovan hidrocefalus. Smetnji koje su se u tom momentu javile (licile su na posledice sloga, oduzetost desne strane i smetnje u govoru) , a trajale su veoma kratko jer dok smo stigli do bolnice sve je bilo normalno, vise se nikada nisu ponovile. Terapija mu je jedan lek za mikrocirkulaciju. Operaciju mu nikada nisu predlagali. Od tada nema nikakve smetnje, osim povremenih glavobolja. Da li je moguce da to ostane tako ili je operacija neki uobicajeni korak?

Ostavite komentar