1. Pitanje broj: #121431

    Dobar dan. . Ja imam 17 godina. Prvu mestruciju sam dobila u petom razredu. Od tada sam imala redovne cikluse ali od ove godine sam pocela da imam neredovne cikluse. Zna nekad da mi kasni i do 20 dana, a jednom nisam imala ni ceo mesec. . Bila sam se uplasila, da sam mozda ostala trudna, pa sam otisla kod ginekologa da proverim. Radila sam ultrazvuk i doktorica mi je rekla da nisam trudna, ali da imam malu cistu valjda na levom jajniku. . Mnogo sam se uplasila, vadila sam i krv da bi doktorica videla dal je strasno. . Kada sam dobila rezultate i otisla kod doktorice rekla je da nije nista strasno, ali da se to nece povuci. Za kasnjenje mestruacije mi je dala kontracepcije koje sam pila 21 dan, posle par dana sam dobila. Od tog meseca sam imala redovnu mestruaciju, i prestala sam da pijem te lekove ali ovaj mesec sam trebala da dobijem 17, a ja sam dobila 21. Opet je krenulo da mi kasni. . S obziro da sam jos uvek mlada i da se moje telo jos uvek razvija dali ima mogucnosti da se ta bolest povuce? Najvise se plasim da ne bi mogla da ostanem trudna od ove bolesti. . Molim vas da mi date neki dobar savet. Hvala unapred. .

    Odgovoreno: 20. 10. 2013.
    • Poštovana,
      Ciste su posledica hormonskog poremecaja.
      razlicite su prakse u nacinu lecenja, zato vam savetujem da proverite hormonski status da bi dobili adekvatnu terapiju.
      ta bolest je izleciva, mozete ostati u drugom stanju, bez panike.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #121431

    • Dobar dan. . Ali ja sam vadila krv iz ruke i uveta, jer mi je to doktorica rekla da uradim da bi videla rezultate. . Rekla je da je sve uredu mada ja bas i neverujem, posto je opet krenulo da mi kasni mestruacija. Ako ja ne primam tu terapiju sta ce onda biti, jel ta cista moze da se povuce sama od sebe? Hvala

    • Dr Rami Aburas 23. 10. 2013.

      Hormonski satus se proverava na sledeci nacin (iz krvi): efh, lh, estradiol, progesteron 7, 14 i 21 dan ciklusa. Terapija treba da bude pomocu lekova i ne utice na vase zdravlje, naprotiv pomaze vam.

    • Mene zanima kako ja mogu da proverim taj hormonski status? Ta terapija je pomocu lekova ili neceg drugog? To jel utice na moje zdravlje? Hvala sto ste mi odgovorili, bas sam bila zabrinuta.

Ostavite komentar