1. Pitanje broj: #102177

    Porodila sam se pre 2 nedelje, beba se rodila mesec dana ranije sa 3470g i 49cm. Smestili su ga na intenzivno uz objašnjenje da je moguće da ja imam dijabetes i da se zbog toga rodila "krupna" beba. Kontrolisala sam sećer tokom trudnoće, uvek je bio uredan, ovo mi je bila 3. trudnoća, 3. porođaj, sva 3 carski rez, i u prethodnim trudnoćama su mi kontrolisali šećer!

    Mama mi je dijabeticar na insulinu od pre par godina, pa sam ja zbog toga uvek svim lekarima to naglašavala. Nije mi rađen ogtt test, jer je moja dr rekla da nema potrebe. Meni je u porodilištu meren šećer, bio je 5,05; 5,25; i 8,7 posle jela. Nigde u otpusnici ni mojoj ni bebinoj se ne spominje ni gestacioni dijabetes, niti moj mogući. Nakon dolaska kući iz porodilišta svako jutro sam kućnim aparatom merila šećer i uvek je u granicama normale. Jako sam zabrinuta, pa vas molim da mi kažete nakon jela koje vrednosti šećera su normalne? I šta mogu dalje da uradim da najbrže saznam da li je uopšte bio ili imam dijabetes? Ili sam samo rodila zdravu bebu od čega su mi napravili slučaj. Ako u privatnoj laboratorili uradim analizu šećera za poslednja 3 meseca kako da znam da li mi je nalaz uredan? Zbog bebe od 2 nedelje ne mogu da se zakazujem kod lekara, čekam upute, pa zakazujem polikliniku. Kako najlakše a i najsigurnije da to odradim?
    Molim vas za savet!!

    Odgovoreno: 22. 07. 2012.
    • Poštovana,

      Gestacijski dijabetes melitus se definiše kao intolerancija glukoze prvi put manifestovana ili dijagnostikovana u trudnoći. Najčešće ovaj vid dijabetesa nestaje posle porođaja. Karakteriše se poremećajem sekrecije insulina ili povećanjem insulinske rezistencije (neosetljivost tkiva na insulin) ili kombinacijom i jednog i drugog faktora. Noći. Predisponirajući faktori za nastanak ove vrste dijabeta su:
      žene starije od 25 godina, gojaznost, postojanje dijabetesa roditelja, prethodni poremećaji metabolizma glukoze, loša ishrana. Prema najnovijim preporukama, ukoliko se na samom početku trudnoće, u prvim laboratorijskim nalazima izmeri glikemija veća od 4,4 mmol/l, neophodno je intenzivno praćenje glikemije tokom trudnoće.

      Kod svih trudnica poželjno je merenje glikemije tokom prve kontrole trudnoće (do 20 gestacijske nedelje). Ukoliko vrednosti iznose više od 4,8 mmol/l, neophodno je uraditi test opterećenja glukozom (ogtt) test. Ukoliko u ranoj trudnoći (pre 24 gestacijsk nedelje) postoje povećane vrednosti glikemije, govorimo o šećernoj bolesti tip 2, koji je postojao i pre same trudnoće. Ogtt (oralni glukoza tolerans test) gde se su preporučeni sledeći kriterijumi posle testa opterećenja glikozom, bez obzira da li je opterećenje rađeno sa 50mg ili 100mg glikoze - našte: 5,3mmol/l; posle 1h: 10,0mmol/l; posle 2h: 8,9mmol/l; posle 3h: 7,8mmol/l.

      Oko 50% žena koje su tokom trudnoće imale gdm će u toku sledećih 5-10 godina imati manifestan dijabetes tipa 2. Savetujem vam da se opustite. Nakon porođaja, kod većine žena dolazi do normalizacije glikemija. Evaluacija metabolizma glukoze savetuje se 4-6 nedelja nakon porođaja. Bez obzira na gestacijski dijabetes, dojenje se preporučuje. Žene koje su imale gestacijski dijabetes moraju voditi računa o ishrani, stanju uhranjenosti i fizičkoj aktivnosti. Ukoliko su vrednosti u normali, testiranje je neophodno svake 3 godine. Kod žena koje su imale gestaciski dijabetes u jednoj trudnoći postoji relativno velika verovatnoća da će ga dobiti u narednim trudnoćama.

      Pozdrav

Ostavite komentar