1. Pitanje broj: #8486

    dali postoje posledice pneumothorax i kakve su

    Odgovoreno: 01. 08. 2008.
    • Poštovani, Ako je pneumotoraks lečen i izlečen ne ostaju bilo kakve posledice. Ipak, nekada se razviju komplikacije. One mogu biti raznovrsne. Jedna od čestih komplikacija je nastanak pleuralnog izliva, koji kasnije bude zamenjen fibroznim tkivom. To dovodi do umanjenja plućne funkcije. U pojedinim slučajevima nastaje i infekcija pleuralnog izliva i to je onda obično teška i tvrdokorna komplikacija. Moguće je da se pluće posle pneumotoraksa ne raširi dovoljno, što takođe umanjuje plućnu funkciju. Posleica pneumotoraksa i rizik za nastanak novih pneumotoraksa. Osoba koja je jednom imala pneumotoraks ima znatno veći rizik za nastanak novog pneumotoraksa nego zdrava osoba. Posledice pneumotoraksa mogu biti i na drugim organima: srcu, bubrezima, jetri, ali one se javljaju kod teških i dugotrajnih gnojnih infekcija plućne maramice. Ukoliko se se pristupi brzo lečenju, ono izvede stručno i pravilno, posledice su minimalne. Srdačan pozdrav! Doc. dr sc. Milan Rančić pneumoftiziolog

Komentari na pitanje: #8486

    • Ja sam imao spontani pneumotoraks pre mesec dana, radio sam operaciju i sve je proslo kako treba. Sada tri nedelje nakon operacije, osecam neko suskanje s' leve strane grudnog kosa kada udahnem duboko, plucno krilo mi je lepo rasireno, doktori kazu da je sve u redu. Jedino i trajno resenje je operacija.

    • Ja sam imao problem pre 4 god. I uspesno sam resio u institutu sremska kamenica. . . Jedino i trajno resenje je operacija.

    • Postovanje. Naime ja sam pre nekih mesec dana imao spontani pneumotorax sa leve strane grudnog kosa. Lezao sam u beogradu u klinickom centru i za vrlo kratko vreme prelezao bolest. Za sedam dana sam izasao i jedno vreme je bilo sve u redu. Sada, mesec dana posle toga meni i dalje srce kuca ubrzano (varira od 80 otkucaja do najvise 108 u minuti u mirovanju) , nekad kuca mnogo jako tako da ga ja osecam dlanom kada stavim ruku na grudi, nekad imam blagi neobjasnjiv pritisak sa leve strane grudi i povremeno bolove u grudima i u predelu ledja. Pre tri dana sam isao na ekg i kontola je pokazala da imam 100 otkucaja u minuti sto je normalno, rece doktorka. Snimao sam pluca i na snimku se vidi da je sve u redu ali da na mestu gde je radjena drenaza, (kontrola u beogradu ce pokazati) mozda postoje takozvane bule koje su ispunjene vazduhom i zbog kojih postoji opasnost od novog pucanja. Moje pitanje je da li te bule uticu na moj nepravilan rad srca odnosno da li je taj pritisak u plucima zbog tih bula i jos jedno da li je moguce da je doslo, mozda, do zacepljenja glavne aorte u plucima?? Ne znam sta da radim, svi blagonaklono gledaju na moje tegobe, mozda sam i ja uplasen ali je problem u tome sto nisam dobio nikakvo objasnjenje. Mozda bi se tad smirio i sigurno normalno ziveo ako vec kazu da je sa plucima sve u redu: d pozdrav

Ostavite komentar