1. Pitanje broj: #35230

    Poštovani,
    Otac mi je operisan od tumora na plućima 06.07.2009. Sada mu je određena hemoterapija gemzar-cisplatin. Interesuje me nakon koliko vremena od operacije se kreće sa hemoterpijom odnosno koje je optimalno vreme za početak hemoterpije. Takođe me interesuje da li postoje neke pripreme da bi se što više ublažile nuspojave.
    Hvala unapred.

    Odgovoreno: 16. 08. 2009.
    • Poštovana,
      Posle operacije tumora pluća sa hemioterapijom se kreće otprilike oko mesec dana posle operacije, tj neposredno posle zarastanja rane. Ta vrsta terapije naziva se adjuvantna hemioterapija, jer ima za cilj da "dopuni" operaciju i uništi maligne ćelije koje su se rasejale tokom operacije ili pre toga. Svaka hemioterapija, pa i ona koju ste naveli podrazumeva pripreme za davanje, koje su najviše usmerene na prevenciju nuspojava (bolovi, muka, gađenje, povrćanje, alergijska reakcija). Lekovi i druga sredstva koja se primenjuju u tu svrhu sastavni su deo rutinskog postupka aplikacije predloženih citostatika.
      prof. dr MHR. Pozdrav

Komentari na pitanje: #35230

    • gojko kovacevic 15. 12. 2010.

      Postovana, mome ocu je odredjena hemo terapija gemzar cisplatin i to pre operacije koja je trebala da bude izvrsena pre ove terapije ali zbog slabog kapaciteta pluca je odlozeno dok se terapija ne uradi. Moje pitanje je kontra indikacije same hemoterapije i da li u to spada i gubitak svesti jer je i do toga doslo posle prve terapije i to polsle treceg dana. Hvala unapred

Ostavite komentar