1. Pitanje broj: #14593

    Poštovani,
    kao prvo želim da se zahvalim na brzom odgovoru. Što se tiče preciznijih podataka o bolesti šaljem Vam izveštaj posle obavljenih analiza koji glasi: PH Ca sqamocellulare non cerato des Lymphangiosis carcinopmatosa mucosae bronhii G2. CT grudnog koša i gornjeg abdomena: U anteriornom segmentu gornjeg režnja desnog pl. krila ekspanzivna lezija 80mm, jasno ograničena sa znacima diskretne centralne nekroze. U srednjem režnju istog pl. krila fokalna promena 10mm, a u istom preseku levog pl . krila dve promene suspektne na sec dep. Započeti lečenje sa dve serije HT. 10.11 početi prvi ciklus HT u sastavu Carboplatin 400mg i Gemzar 1,8gr, Aloxu i amp Dexason II amp prvi dan.
    Molim Vas i da mi kažete nešto o leku Gemzar, kako deluje, koje reakcije da očekujem.
    Unapred zahvalna

    Odgovoreno: 11. 11. 2008.
    • Poštovana,
      Lek Gemzar (gemcitabin) predstavlja citotoksični lek novije generacije koji je indikovan za terapiju kod nemikrocelularnog bronhogenog karcinoma. Kombinacija gemcitabina i derivata platine (cisplatin, carboplatin) je standardna kombinacija u prvoj liniji citostatske terapije ovog karcinoma. Lek je vrlo delotvoran i dobro se podnosi. Najčešći toksični efekti su hematološki (anemija, leukopenia, tromboicitopenija), zatim gastrointerstinalne tegobe, kožne nekrotične promene, oštećenja bubrežne funkcije i neuropatije. Aplikacija leka zahteva stručnu ekipu koja je upoznata sa efektima i načinom aplikacije leka. Prvi efekti terapije se procenjuju nakon aplikacije II ciklusa terapije, tj. pre početka aplikacije III ciklusa terapije.
      S poštovanjem,
      Prof. dr Mialn Rančić

Komentari na pitanje: #14593

    • Postovano, zelim samo da vas pitam mama pocinje da prima hemoterapiju Gemzer CDDP.. Zanima me samo da li hemoterapija dobro podnosljiva.. Da li ce mami biti bolje od nje... Nekako me stra jer sam cula da sme samo da primi uz prisuatvo doktora...

Ostavite komentar