1. Pitanje broj: #90993

    Postovani doktore, sredinom septembra tromb u levom oku izazvao je okulziju vene centralis retrine i edem papile, od tada vidim zamagljeno na levo oko. Šećer u granicama normale, holesterol je bio 6. 4 a sada je 4. 3od terapije koristimtbl. Acetazolamid 2x1, prvih mesec dana, a sada 1x1, kcl pulvis 1x1, drag. Chymoral forte 3x2, i lek za pritisak prinelap od 10mg 1/2x2, tulip 1x1, aspirin protekt. Vid mi se nije poboljsao. Vod 1. 0 sc, vos 0. 3 ko 0. 6, tods 15mmhg, tou 16 mm hg. Dijagnoza-st post ovcr o. Sin. Am i. Raden mi je oct makule-desno uredan nalaz, levo-izrazen edem u makuli, sa brojnim cisticnim promenama i promenama rpe. Fos-edem pno, brojne intraretinalne hemoragije sa prisutnim belicastim cotton wool eksudatima. Predlozena anti vegf u levo oko sa avastinom, lekovi kao i do sada. Molim vas da mi date svoje misljenje o ovoj terapiji i ako moram da je dobijem, gde je najsigurnije tj. U kojoj ustanovi da to odradim? Ne znam koliko imam vremena da se predomišljam, i dal će mi se posle toga vid popraviti? Dal postoje ne željene posledice? Ima li možda neka druga terapija da mi se vid popravi. Hvala

    Odgovoreno: 02. 12. 2011.
    • Poštovana,
      Avastin kod nas nije zvanicno registrovan za oftalmolosku primenu (koristi se u terapiji carcinoma debelog creva) , tako da bi morali da potpisete saglasnost za primenu leka. Lek deluje tako da smanjuje stvaranje novih krvnih sudova koji bi dodatno iskomplikovali stanje na levom ocnom dnu. Potrebno je puno vremena da bi se hemoragije resorbovale i otok u predelu makule smanjio, a to je uslov da se vidna ostrina poboljsa. Nije posebno znacajno gde ce te primiti lek, ukoliko se odlucite za avastin.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #90993

    • Pronadjeno mi je da bolujen od zacepljenja krvnog suda mreznjace levog oka. H34 occlusio retinae vascularis. Lekarka mi je dala terapiju sa indocollyre sol. 3 x 1 kap u toku dana. Interesuje me vase misljenje o mojoj bolesti? Spominjala je neku injeciju koja se daje direktno u oko ali na zalost na klinici ih nemaju. Ne znam ni koja je to injekcija ni naziv, dobila sam to da se vidimo u oktobru na kontrolu. Toliko sam van sebe da sam vam se obtatila za pomoc, savet bilo sta? Pozdrav i hvala vam unapred.

    • Posle carskog reza, dobila sam tromb oka desnog sta da radim povodom toga?

Ostavite komentar