1. Pitanje broj: #7905

  Postovani, mozete li mi reci kako najjednostavnije mozemo obaviti kontrolu i iskljuciti postojanje kancera debelog creva.Shvatila sam iz Vasih odgovara da bi trebalo raditi kolonoskopiju ali sobzirom da je bolna i da vecina nas bi da je preskoci(kao i kod ginekologa gde je kud i kamo manje bolno),i da bar jedan simptom koji je naveden ima svaki covek na planeti,kako drugacije da proverimo ? Da li je dovoljno jednom godisnje odneti stolicu?

  Odgovoreno: 16. 07. 2008.
  • Postovana, osobe starije od 50 godina koje nemaju porodicnu anamnezu na karcinom debelog creva treba jednom u dve godine u 3 uzastopna dana da rade test na okultnu krv, pa ako su pozitivni da urade kolonoskopiju. Sve one osobe gde je u porodici bilo oboleih od karcinoma debelog creva, ili same boluju od ulceroznog kolitisa ili su imale polipe debelog creva ili karcinom treba da se obavezno kolonoskopiraju po tacno utvrdjenom protokolu. Pozdrav

Komentari na pitanje: #7905

  • marijana ratkovic 26. 06. 2009.

   Postovani, mene zanima kolika je sigurnost zivljenja kod pacijenta kod koga se ugrade band ligature jednjaka, i koliki je postotak da pacijent opet prokrvari. Variksi su IV stepena i pacijent je jednom krvario pre 2 meseca. Unaprijed zahvalna.

Ostavite komentar