1. Pitanje broj: #7478

  Postovani doktore, Dali ste mi odgovor na pitanje vezano za tihu kalkulozu zucne kese i onaj asimtpomatski kalkulus od 17mm. Medjutim, napisali ste da to u retkim slucajevima moze biti razlog kancer zucne kese. Imam 23 godine, 185cm, 80kg. Gastroenterolog mi je rekao da 3 puta godisnje radim UZ abdomena i da to mogu bezbedno operisati i naredne godine ili cak i za dve godine, a mozda i nikad. Buduci da me je Vas komentar malo uplasio, mozete li mi reci da li mogu biti spokojan bar u skorije vreme da mi zivot nije ugrozen? Drugim recima, da li je tacno da se karcinom zucne kese stvara samo nakon visegodisnjeg nosenja kalkulusa i to veceg od 2cm? Nisam lekar, pa ne znam mnogo o tome, ali sam veoma zabrinut, jer mi nijedan lekar do sada, a bio sam i na KBC Bezanijska Kosa kod interniste na UZ abdomena gde je to i pronadjeno slucajno, nije ni pomenuo bilo kakvu po zivot opasnu komplikaciju. Izvinite na duzem pitanju i nadam se Vasem odgovoru. Hvala unapred.

  Odgovoreno: 10. 07. 2008.
  • Postovana,
   Na svako pitanje treba krajnje ozbiljno i strucno odgovoriti pa i na Vase. U oko 5% bolesnika koji imaju kamen u zucnoj kesici na terenu hronicnog zapaljenja koje dugo traje moze se razviti karcinom zucne kesice. To je literaturna cinjenica. Vi sa Vasih 25 godina sigurno noste u opasnosti od razvoja carcinoma zucne kesice, ali svakako u buducnosti, ima vremena za to treba razmisljati o operaciji. Lekari Vas nisu uplasili, ali predlazu 3 puta godisnje ultrazvusni pregled. Pozdrav

Komentari na pitanje: #7478

  • Doktor koji vam je odgovorio je upravu. Moja majka je 30 godina vukla to kamenje u zucnoj kesi odnoseci se pritome nemarno. I taj oblik raka zaista jeste redak, ali nedao vam bog da to gledate i brzina kojom se on siri a vi ne mozete uciniti nista jer je obicno kasno kad se otkrije. I najcesce se otkriva tek usled same operacije kamena u zuci (tj kad vas otvore) nije mi cilj da plasim nikoga samo da covek bar elementarno vodi racuna o svom zdravlju i da bilo sta sto na prvi pogled izgleda i banalno posle duzeg vremena provociranja vaseg organizma moze postati ozbiljno. Ja sam samo laik u medicini. Ali sam poslednja 3 meseca gledala nesto sto covek ipak treba da se trudi da izbegne.

Ostavite komentar