1. Pitanje broj: #27703

    Poštovani doktore Nagorni,
    Evo javljam se opet sa informacijama koje ste tražili. Cista mi je u Maju prošle godine potvrđena mr-om i nalaz glasi: mr nalaz odgovara cističnoj promeni u glavi pankreasa lobulirane konture veličine 20x16x21 mm, jasno ograničena i homogeno hiperintezna u t2w, t2wfsi hipointenzna u t1w, t1wfs a nakon ubrizgavanja kontrasta se ne boji: cistična promena u glavi pankreasa benignih mr. tkivnih karakteristika (mucinozna cista, cistadenom. Kao što rekoh veličina je na poslednjem uz pre mesec dana bila ista, analize krvi u redu. Bio sam hospitovalizovan u vb Niš pod sumnjom na pankreatit mesec dana gde su mi rađeni i tu markeri koji su bili u redu (cea i ca (19-9) amilaze u serumu samo jednom povišene i to oko 300 a normalno je bilo 120 posle toga nikad više, u urinu nisu bile uvećane, a pre dolaska u bolnicu desetak dana pre toga davao sam rezultate i takođe nisu bile povišene. Na dijeti sam bio 6 meseci i u to vreme nisam konzumirao alkohol niti gazirana pića, sada ponekad sa društvom popijem neko pivo i ništa više od alkohola još nešto u zadnja dva dana, ujutru posle pražnjenja primetio sam svežu krv u stolici, ili nakon nje, ne znam tačno i na toalet papiru, kasnije u toku dana ne, to mi se dogodilo još par puta u zadnjh par meseci. Ovdašnji doktor opšte prakse kaže da su hemoroidi u pitanju, a za bolove u stomaku da je iritabilni kolon, pitao bih Vas da li je potrebno da ponovo radim kolonoskopiju jer sam je radeo pre 11 meseci i nalaz je bio uredan. Izvinite na odugovlačenju ali stvarno se nadam da će te mi brzo odgovoriti, uplašen sam da nije nešto ozbiljnije. Unapred hvala i pozdrav!

    Stari post: već duže vremena imam problema sa stomakom u vidu bolova u gornjem delu trbuha i levo od pupka. Nekad su to tupi bolovi a nekad osećam neko žarenje i probadanje u tom predelu. Inače pre godinu dana mi je pronađena cista u glavi pankreasa promera oko 2cm, koju kontrolišem na 6 meseci i do sada je ista. Zadnji ultrazvuk pre mesec dana, sem ciste ostalo je bo. Pre godinu dana mi je rađena i gastroskopija i kolonoskopija i nalazi su uredni. Poslednja krvna slika u redu, sem malo povećanog holesterola i triglicerida i alt neznatno 46 normalno je 31. Analiza stolice na parazite je takođe u redu. Od terapije od doktora sam dobio probiotik i ranitidin, ali poboljšanja nema. Zanima me, šta bi moglo biti u pitanju? Imam 28 godina i sportista sam, profesor fizičkog vaspitanja i bavim se rukometom.

    Odgovoreno: 30. 04. 2009.
    • Poštovani,
      Slažem se da su hemoroidi odgovorni za pojavu krvi. Nemojte da radite kolonoskopiju, skoro ste je radili. Cista je posledica preležanog zapaljenja pankreasa, nemojte uopšte da konzumirate alkohol. A predlažem da od terapije uzimate lek koji ima dugi naziv. Amilaza, lipaza proteza 24000 ij, 3x2. Ponovite eho abdomena za 3 meseca.
      Pozdrav

Ostavite komentar