1. Pitanje broj: #166957

    Poštovani, Obzirom da mi je u urinu otkrivena bakterija Klebsiella pneumoniae, lekar mi je prepisao Bactrim, 2x2, 7 dana. Započela sam sa terapijom i šesti dan sam dobila osip po licu i telu. Prekinula sam sa Bactrimom i po savetu lekara nastavila sa Fosfomicinom (problem sa bakterijom je nakon toga rešen). Mesec dana kasnije sam čula da je moguće, preko analize krvi, utvrditi postojanje alergije na lekove. Kako sam već alergična na penicilin, uradila sam test kako bih znala da li sam alergična i na Bactrim. Rezultat testa šaljem u prilogu i najlepše Vas molim da mi ga protumačite. Hvala.

    Odgovoreno: 01. 04. 2020.
    • Poštovana, 

      Vaš nalaz ukazuje na to da niste alergični na Baktrim. 

      Ukoliko ste uz Bactrim uzimali još neke lekove, moguće je da ste na taj lek razvili alergiju. Najčešće alergije izazivaju praškasti lekovi kao što su Fervex, Tylol Hot, a i tad se ne može sa sigurnošću tvrditi na koju supstancu iz tog leka ste alergični. 

      Savetovala bih da više svakako ne uzimate Bactrim, i lekove koji imaju više aktivnih supstanci. Ukoliko imate tegobe poput visoke temperature i slično, najbolje je tada uzeti npr Paracetamol, Panadol i slično. 

      Pozdrav

      dr M. Nikolić

Komentari na pitanje: #166957

Ostavite komentar