Glikopeptidni antibiotici

Glikopeptidne antibiotike nazivamo i rezervni antibiotici - njihova se primena maksimalno odlaže jer na njih uglavnom nema rezistencije. Glikopeptidni antibiotici inhibiraju sintezu muraminske kiseline važnog sastojka zida većine bakterija i time ih uništavaju. Deluju i na aerobne i na anaerobne bakterije.

Vankomicin je glavni glikopeptidni antibiotik. Vankomicin je baktericid (osim protiv streptokoka) i deluje tako što inhibira sintezu ćelijskog zida. Efikasan je uglavnom protiv Gram pozitivnih bakterija i koristi se protiv meticilin-rezistentnih stafilokoka.

Vankomicin se ne apsorbuje iz creva i primenjuje se oralno samo u slučaju terapije gastrointestinalne infekcije uzrokovane Clostridium difficile. Parenetralno se primenjuje intravenskim putem i ima poluvreme eliminacije iz plazme od oko 8 sati.

Klinička primena vankomicina  ograničena je uglavnom na pseudomembranozni kolitis i terapiju nekih multirezistentnih stafilkokoknih infekcija. Takođe je dragocen kod ozbiljnih stafilokoknih infekcija, kod pacijenata alergičnih na penicilin i cefalosporine kao i kod nekih formi endokarditisa.

Neželjena dejstva obuhvataju groznicu, osip i lokalni flebitis na mestu primene injekcije. Mogu se javiti ototoksičnost i nefrotoksičnost. Reakcija preosetljivosti javlja se povremeno.

Teikoplanin je baktericidni antibiotik, koji nastaje fermentacijom Actinoplanes teicomyceticus. Efikasan je protiv aerobnih i anaerobnih Gram-pozitivnih bakterija.

Daje se u teškim Gram-pozitivnim infekcijama, uključujući one koje se ne mogu lečiti ostalim antimikrobnim lekovima, npr. penicilinima i cefalosporinima. Koristi se u lečenju teških infekcija u bolesnika koji ne mogu dobijati (alergijske reakcije) ili ne reaguju na peniciline ili cefalosporine, ili imaju infekciju uzrokovanu stafilokokima otpornim na ostale antibiotike. Efikasniji je od vankomicina jer ima posebno modifikaciju (masnu kiselinu u strukturi) zbog čega bolje prodire u većinu tkiva (osim u nervno).

Registrovani lekovi:

  • EDICIN (Lek Farmacevtska Družba Slovenija), VANCOMYCIN-MIP (Chephasaar Chemisch-Pharmazeutische Fabrik Nemačka), VANCOTEX (Pharmatex Italija), VANKOCIN (Eli Lilly Export švajcarska),
  • teikoplanion – TARGOCID (Aventis Pharma International Francuska).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde