Antiparazitni proizvodi

Lekovi protiv ektoparazita

Pediculosis corporis (vašljivost tela) je parazitarno oboljenje kože koje izaziva vaš Pediculus corporis. Promene su najčešće na trupu, najpre u vidu sitnih makula na mestu ujeda vaši, a kasnije se javljaju i urtike i infiltrovane papule (kao posledica senzibilizacije). Bolesnici se žale na jak svrab, naročito noću. Kao posledica češanja vidljive su linearne ekskorijacije. Često su prisutni i simptomi sekundarne infekcije piokokama.

Pediculosis capitis (vašljivost glave) je parazitarno oboljenje kože glave koju izaziva vaš Pediculus humanus capitis. Klinički simptomi kod pedikuloze nastaju desetak dana posle infestacije kao posledica ujeda vaši i senzibilizacije na salivu i ubrizgani antikoagulans. Bolesnici imaju jak osećaj svraba. Mogu se videti ružičaste papule, urtike, ekskorijacije, znaci sekundarne infekcije piokokama, kruste (koje slepljuju dlaku). Piodermizovane promene mogu postojati i na koži vrata, ramena, leđa. Cervikalne (vratne) limfne žlezde mogu biti uvećane i bolne.
Vašljivost stidnog predela (pediculosis pubis, phthiriasis) je parazitarno oboljenje kože koje uzrokuje stidna vaš.  Na infestiranim regijama bolesnici osećaju svrab, koji je intenzivniji noću. Na koži se vide sivo-plavičaste makule veličine 0,3-1 cm, maculae ceruleae (pretpostavlja se da su posledica delovanja enzima iz pljuvačke vaši na hemoglobin). Retko su na koži obolele regije prisutne ekskorijacije (tragovi češanja), impetiginizacija (zagnojavanje) i ekcematizacija.

Scabies (šuga) je parazitarno, zarazno oboljenje, rasprostranjeno u čitavom svetu, u vidu sporadičnih slučajeva ili epidemija. Uzročnik oboljenja je Sarcoptes scabiei var. hominis. Patognomoničan subjektivni simptom je svrab, naglašeniji noću, ili pri boravku u toploj prostoriji. Morfološki patognomonične promene su kanalići (ductuli, vijugavi, sivkasto-mrki, oblika latiničnog slova S, dugi do 15 mm, na čijem se kraju nalazi sitna vezikula ili pustula). Na koži se takođe vide i papule, vezikule, erozije, kruste, brojne tačkaste ekskorijacije, i česta sekundarna piodermizacija. Predilekciona mesta za pojavu promena su koža trbuha, gluteusa, butina, laktova, ručje, interdigirtalni prostori, abdomen, prednji zid aksila, perimamilarna regija, koža skrotuma i korpusa penisa. Promene su simetrične. Koža lica, vrata i leđa je kod odraslih najčešće pošteđena. Kod male dece promene se mogu razviti na čitavoj koži, a karakteristična je zahvaćenost kože dlanova i tabana.

Lindan

Lindan je snažan pedikulocid i skabicid. U koncentracijama od 0,3% lindana, u obliku gela i emulzije pruža siguran terapijski efekat sa mnogo manje neželjenih dejstava, tako da se može koristiti i kod male dece i odojčadi. U obliku 1% šampona se pokazao posle jednokratne, kratkotrajne primene kao efikasan pedikulocid.

Indikacije: Šuga (scabies) – gel i emulzija, vašljivost glave, tela i stidnih predela – šampon, gel i emulzija

Ovi oblici su namenjeni samo za spoljnu upotrebu.

Vašljivost glave:
 • šampon
Bocu sa šamponom pre upotrebe promućkati. Posle kvašenja kose toplom vodom, kod dece starije od 3 godine na kosu naneti 15 ml šampona (1 supenu kašiku), a kod dece preko 10 godina i odraslih 30 ml (2 supene kašike). Šamponirati 4 minuta, tako da se pokrije celokupni kosmati deo glave. Pored toga dobro isprati vodom i osušiti peškirom. Da bi se odstranile gnjide, kosa se natopi mlakim, razblaženim rastvorom sirćetne kiseline (koja se sastoji od jednog dela 6% sirćeta i dva dela vode) i zatim češlja gustim češljem. Drugo šamponiranje obično nije potrebno, a ako se ipak ponavlja onda je dozvoljeno tek za 7 dana.
 • gel
Posle pranja kose toplom vodom i šamponom, dok je kosa još vlažna, utrlja se 5-10 g gela i pomoću gustog češlja ravnomerno se rasporedi po čitavoj kosi. Tako utrljani gel ostaje 3 dana, a potom se odstranjuje pranjem kose. Da bi se gnjide odstranile, kosa se natopi mlakom vodom i sirćetom (sastoji se od jednog dela 6% sirćeta i dva dela vode) i zatim češlja gustim češljem. Drugo mazanje obično nije potrebno, a ako se ipak ponavlja onda je dozvoljeno samo jednom u 7 dana.

Vašljivost tela i stidnih predela:
 • šampon
Infestirani delovi tela se tretiraju šamponom na isti način kao i kod vašljivosti kose.
 • gel i emulzija
Infestirani delovi tela se mažu, a zatim se posle 3 dana odstrane ostaci gela i emulzije toplom vodom i sapunom.

Šuga: za mazanje je posebno pogodna emulzija (bocu pre upotrebe promućkati) ali se može primeniti i gel.

Kod odraslih: terapija počinje uveče, posle kupanja toplom vodom i sapunom. Neposredno posle kupanja, celo telo, izuzev vrata i glave se namaže. Posebnu pažnju obratiti na kožu u predelu zglobova na rukama i nogama, laktovima, ispod pazuha, zglobova kolena, članaka, grudi oko bradavica, genitalija i sedalnog predela. Sledećeg jutra preparat se skida toplom vodom. Ukoliko je potrebno, ovaj postupak se ponavlja trećeg i petog dana od početka lečenja.

Kod dece od 3-10 godina: postupak je isti kao i kod odraslih, ali se preparat odstranjuje posle 3 sata od aplikacije. Ukoliko je potrebno, ovaj postupak se ponavlja trećeg i petog dana od početka lečenja.

Kod dece od 1-3 godine: kod dece tog uzrasta principijelno se preporučuje terapija na klinici. Pre terapije koža se očisti i posle čišćenja se nanosi po sledećoj šemi:
 • Prvi dan: donji deo tela i ispod pupka namaže se emulzijom ili gelom. Posle 3 sata ostaci se operu toplom vodom.
 • Drugi dan: namaže se gornji deo tela i posle 3 sata se skida toplom vodom.
 • Treći i peti dan: kao prvi dan. Četvrti i šesti dan: kao drugi dan.
Pri pravilnoj primeni nisu zapažena neželjena dejstva. Kod nepravilne ili prekomerne upotrebe može doći do neželjenih dejstava: iritacija očiju, kože i sluzokože, ekcematozne erupcije i u izuzetno retkim slučajevima konvulzije.

Kontraindikacije: trudnoća, dojenje, preosetljivost na preparat. Preparat je kontraindikovan ako postoji povreda, infekcija ili zapaljenje na koži, zbog moguće resorpcije.

Piretrin

Piretrin pripada grupi antiparazitarnih lekova odnosno pedikulocida. Aktivna komponenta preparata se dobija iz nekoliko rodova biljke (Pyrethrum). Piretrin je toksičan za veliki broj insekata ali ne ispoljava toksična dejstva na toplokrvne životinje i ljude. Piretrin dejuje samo na žive oblike vaši, i ispoljava brzo i snažno pedikulocidno dejstvo. Pri lokalnoj aplikaciji ne prodire u sistemsku cirkulaciju.

Indikacije: vašljivost glave i pubične regije

Odrasli i starija deca; na kosu se nanosi l/2sadržaja bočice (2 supene kašike), a kod mlađe dece 1 supena kašika šampona. Kosa se trlja nekoliko minuta, zatim obilno ispere toplom vodom. Kosa se briše i suši suvom neupotrebljavanom krpom, a potom se iščešlja gustim češljem. Postupak se ponavlja i drugog dana. Ukoliko osoba ima i dalje gnjide i vaske, šampon se koristi još jednom posle 8-10 dana. Kod pubične vasljivosti način prirnene je isti, mada treba da se misli na kontraindikacije i mere opreza.

Moguća je pojava lokalne iritacije (eritem, svrab, edem i ekcem), alergijske reakcije (kožni osip, kijavica, sekrecija iz nosa, otežano disanje), kontaktni dermatitis.

Kontraindikacije: šampon se ne preporučuje osobama preosetljivim na polenov prah ili onih koji boluju od astme. Upotreba šampona je kontraindikovana i kod osoba koje imaju sekundarnu infekciju kože glave ili pubične regije.

Registrovani lekovi

 • lindan – GAMEX (Hemofarm Koncern "Zorka Pharma" Srbija),
 • piretrin – BUBIL ŠAMPON (Remevita Srbija)

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

 1. Veoma Važno 18.12.2023

  Niste naveli kako kupiti lijek!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde