Merenje pritiska, kako i kojim aparatom

Lekari upozoravaju da nije svejedno kako se i na kojem aparatu meri pritisak.

Aparati za merenje pritiska kod kuće su korisni za ljude kod kojih je dijagostikovana hipertenzija, jer tako mogu da proveravaju da li im je terapija delotvorna i da je prilagođavaju svojim potrebama.

Dr Miloš Stojanović, internista endokrinolog Instituta za endokrinologiju i član Lige za hipertenziju, međutim, upozorava da je važno koji se aparat koristi.

"Merač koji nije klinički testiran i nema odgovarajući atest, ne smatra se pouzdanim", kaže dr Stojanović.

Evropsko udruženje za hipertenziju objavilo je spisak aparata koji su najpouzdaniji, ali i opšta pravila za merenje pritiska. Izabrani lekar može pomoći u odabiru najboljeg aparata.

Najveća dilema kod merenja pritiska je koji merač upotrebiti - živin manometar, ili sve upotrebljiviji digitalni merač.

"Evropsko udruženje za hipertenziju je zvanično objavilo da je živin stub i dalje standardna metoda za merenje krvnog pritiska, ali se kod njega često mogu pokazati pogrešne vrednosti", objašnjava dr Stojanović.

Često se dešava, naročito kod starijih osoba, da pogrešno postave stetoskop, ne nameste pravilno manžetnu, i na kraju ne čuju dobro zvuk koji označava vrednost pritiska.

S druge strane, digitalni aparat je znatno pouzdaniji, a greška se može pojaviti samo ako manžetna nije adekvatno pričvršćena.

Pre merenja krvnog pritiska potrebno je oko 10 minuta mirno sedeti. Takođe, treba voditi računa o temperaturi, unosu kofeina i nikotina, jer oni utiču na promenu krvnog pritiska.

"Preporučuje se da se pritisak meri bar 45 minuta po konzumiranju kafe ili cigareta. Trebalo bi meriti pritisak na levoj ruci, sedeti mirno i ne pričati. Ako imate duge rukave, zavrnite rukav, ali tako da ne zaustavite cirkulaciju", napominje dr Stojanović.

I loše postavljena manžetna može aparat "navesti" na pogrešne vrednosti. Manžetna se postavlja na nadlakticu, pri čemu treba paziti da ne bude previše zategnuta. Ona treba da bude udaljena oko dva-tri santimetra od pregiba ruke. Lakat se položi na sto, tako da se manžetna nalazi u istoj visini sa srcem, sa dlanom okrenutim naviše.

Prema rečima doktora Stojanovića, da bi se dobila tačna vrednost krvnog pritiska, potrebno ga je meriti tri puta u razmaku od jednog minuta. Kao tačna vrednost računa se srednja vrednost drugog i trećeg merenja.

Dok traje merenje pritiska, aparat treba držati dalje od drugih uređaja koji emituju elektromagnetna zračenja, naročito mobilnih telefona.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa pritiskom.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. Miloje Obradović 21.05.2022

  Najtačniji je stari aparat sa živinim stubom..ja ga imam i ima ga još u prodaji...oko.35 eura...ima solidnih digitalnih ..ali većina brljaju...ili oslabi baterija..ili se prodaju po 2000din.ne baždareni...mom koj komšija je pio lekove za visok pritisak..jer mu je to pokazivao dig.aparat...a imao je mali pritisak...jako opasna stvar...kad nije umro...preporuka..samo sa živinim stubom je sigurna priča...doduše svako je gospodar svog života...pa eksperimentišite...


 2. Miroslav Gluvakovic 21.11.2020

  Potpuno se slažem sa gospođom Natašom sve što je digitalno i mjerači pritiska i toplomjeri ne vrijede apsolutno ništa bacanje para


 3. Predrag Manojlovic 19.04.2020

  Cekajte, kazete da: "Kao tačna vrednost računa se srednja vrednost drugog i trećeg merenja". Pa zasto onda merim prvi put? Ne razumem to.


 4. Filip1 09.03.2020

  Digitalni su komforniji, a da li su i bolji trebalo bi neko i zvanicno da kaže. 


 5. Jessica 19.10.2012

  Cestitam vam na trudu koji ste ulozili da imamo kakve-takve ijimroacfne o takmicenjima. Bilo bi idealno kada bi uspjeli da objavite startne liste makar dan prije (konkretno za takmicenja na bazenu otoka-sarajevo) , kao i rezultate sa takmicenja. Srdacan pozdrav, emir


 6. Calcio 19.10.2012

  Ovaj put, startne liste (ali samo u olkibu disciplina po disciplina) , bile su dostupne 48 sati pre takmičenja. Tako bi trebalo da bude na svim zvaničnim takmičenjima. Nadam se da ćemo uskoro dostići taj nivo. Pozdrav od mikija


 7. natasa 02.11.2010

  Mislim da zivin manometar nista ne moze da zameni, a propagiranje digitalaca, gde ne sme, maltene, da se trepce dok se meri-dovoljno govori o njegovoj pouzdanosti. . . Ipak, proizvodjaci digitalaca su lepo uspeli da proguraju svoje proizvode, a kako-vecini je poznato.


 8. DANAS 18.03.2010

  Pocituvani. Ve molam: za koj procent pritisokot se razlikuva vo odnos na sezonata leto, zima? Kako sto se slucuva normalno za site materijali, sirenje ili sobiranje, jas mislam i arteriite sigurno ne odolevaat na istite promeni, i uste edno prasanje odnosot pomegju mladi i stari lica kolkava e procentualnata varijabilnost, kako i dali zavisi od rastegnatite zidovi na arteriite / za stari lica /poradi dolgoto koristenje na istite. Blagodarime.


 9. Ranko Grba 21.12.2009

  Stalno se sporim sa lekarima opste prakse i specijalistima da merenje pritiska rucnim pumpanjem ne moze biti tacno ni tacnije od visekratnog merenja digitalcima u razlicitim vremenima u toku dana i noci kod kuce. Uzalud porucujem da cu svim doktorima, racunajuci i kardiologe svaki put " napumpati" 170-180 sa 90 bez obzira na starost, - uzalud! Nosim digitalni da bi " izbazdarili" aparate i usaglasili merenja. U mogucnost da sam dijetom, kretanjem i vezbama (imam 80 godina) mogao da otklonim stazna pluca i stabilizujem pritisak na 130 -140, niko ne veruje! Da li lekari svemu toliko veruju sto su naucili na medicinskom fakultetu kao sto se drze merenja pritiska i odredjivanja terapija?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde